Бивш руски минитър е подсъдим за подкуп от 2 млн. долара

Бивш руски минитър е подсъдим за подкуп от 2 млн. долара

Бившият министър на икономиката на Русия Алексей Улюкаев е подсъдим за получаване на подкуп от два милиона долара от "Роснефт", съобщиБНТ. Той е най-високопоставеният представител на властта, арестуван по такова обвинение при управлението на Владимир Путин. Ако вината му бъде доказа, Улюкаев може да бъде осъден и на 15 години затвор. Пред съда той обяви, че е невинен. Делото се води при закрити врата. Улюкаев се намира под домашен арест.

Обвиняемият е министър на икономиката на Русия от средата на 2013-а до задържането му през ноември миналата година в сградата на "Роснефт".Обвинението твърди, че той е арестуван в момент на получаване на подкупа, който бил за издаване на положителна оценка от министерствотоза "Роснефт" да купи от държавата над 50 процента от по-малката петролна компания "Башнефт".

На следващия ден президентът Путин уволни Улюкаев заради загуба на доверие. Самият Улюкаев определя задържането си като "провокация".

Привърженик на либералните реформи в икономиката Улюкаев първоначално се противопоставяше на продажбата на половината от "Баштефт" на компанията "Роснефт", ръководена от приближения на Путин Игор Сечин.

Сделката все пак се осъществи и за 2016-а стана най-голямото прехвърляне на активи на руската държава, която се надява да попълни бюджета си, пострадал от евтиния петрол.С наближаването на президентските избори в Русия през март догодина, някои коментатори виждат в ареста на Улюкаев пореден епизод от противоборството на различни кланове около държавния глава.

Споделяне

Още от Свят