Бивш руски премиер очаква икономически хаос и революция в страната

Бивш руски премиер очаква икономически хаос и революция в страната
Русия може да се изправи пред икономически хаос и дори революция, ако правителството не предприеме бързи реформи и не разхлаби политическите ограничения, заяви в четвъртък бившият руски министър-председател Михаил Касянов, цитиран от Ройтерс.

Касянов, който сега е лидер на опозиционна партия Народен демократичен съюз, заяви на семинар в Брюксел, че към края на годината инфлацията може да стигне 15 процента, лошите кредити да нараснат до 30% от общия кредитен обем, а 10 милиона души може да останат безработни.

Бившият премиер допусна, че в "близко бъдеще" правителството може да потърси помощ от МВФ.

Той прогнозира, че финансирането на нарастващия бюджетен дефицит ще стопи бързо резервите на страната и правителството скоро ще срещне затруднения с издръжката на въоръжените сили и изплащането на полицейски пенсии.

"Това ще се случи реално в период от една година, но ако финансовата криза се усили, може и по-скоро", заяви Касянов пред политици от либерал-демократическата фракция в Европейския парламент.

"Този сценарий може да доведе до социална криза. Ние сме против всякакви революции, но тази ситуация, тази политика, ще доведе Русия до подобни революционни развития", каза той в реч, изнесена на английски.

Касянов посочи, че финансовият министър Алексей Кудрин вече е започнал разговори за възможността да се осигурят средства от международните капиталови пазари до края на 2009 г.

Според мен това ще бъде много трудно, коментира бившият премиер. Той смята, че възможността е МВФ, което и вероятно ще стане в близко бъдеще.

Касянов призова правителството да проведе реформи и да разхлаби политическите рестрикции, така че хората да се почустват като "част от страната". Той обаче не е оптимист, че това може да се случи.

"Налице са някои признаци, че властите са избрали втория път, който върви към катастрофа", каза той. "Това може да се случи много скоро...в хода на тази година, поради простата причина, че всички ресурси ще изчезнат", добави Касянов.

Руската икономика, която генерира 1.7 трилиона долара, е силно зависима от петрола и в момента е изправена пред най-сериозната си криза и върви към рецесия след десетилетие на бърз растеж. Над 1 млн. души са загубили работата си от началото на декември и безработицата е най-високо равнище от 5 години насам.

Правителствените прогнози са за спад на икономиката с 2.2 процента през 2009 г., като растеж може да се очаква не по-рано от 2011 г.

Управлението на икономическата криза предизвика напрежение между президента Дмитрий Медведев и неговия ментор, министър-председателят Владимир Путин. Анализатори и инвеститори твърдят, че има разрив между двамата.

Споделяне

Още от Свят