Бивш руски зам.-министър придоби "Калашников"

Алан Лушников

Бивш руски зам.-министър на транспорта придоби контролния пакет акции в производителя на оръжия "Калашников", съобщи в петък компанията.

Алан Лушников, който е отговарял за железопътния транспорт между 2017 и 2018 година, е станал едноличен собственик на компанията "Ти Кей Ейч-инвест" (TKH-Invest), която държи 75-процентов дял минус една акция в популярния оръжеен производител. 25 насто плюс една акция притежава държавният конгломерат "Ростех".

44-годишният Лушников напусна поста и на въпрос с какво ще се занимава отвърна: "Ще пея". След това се е изявявал като фронтмен на групата Ctrlband, по данни на РБК.

Предишният собственик е Алексей Криворучко, който през 2018 г. стана заместник-министъра на отбраната. Той е сред високопоставените руски чиновници, попаднали под ударите на санкциите на ЕС миналия месец заради отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални, припомня Ройтерс.

Производителят на оръжия е под американски санкции от 2014 година, след като Москва анексира Крим от Украйна и заради подкрепата му за проруските сепаратисти в източната част на страната.

От "Калашников" не разкриват подробности около сделката.

Тя може да е на стойност до 1 милиард рубли (12,91 милиона долара), заяви пред в. "Комерсант" източник от финансовия пазар.

Според запознати тя бъла замислена още след назначението на Криворучко за зам.-министър.

"Калашников" е най-големият руски производител на бойно автоматично и снайперно оръжение, управляеми артилерийни снаряди. Предприятията от групата произвеждат също така специализирани комплекси с военно и гражданско предназначение като дистанционно управляеми бойни модули и безпилотни летателни апарати, многофункционални катери и продукция за космическата промишленост.

Споделяне

Още от Бизнес