Комисията по досиетата обяви вече известното:

Бивш сътрудник на ДС е ректор на УНСС

Още трийсетина водещи преподаватели в шест висши училища са работили за бившите служби

Снимка: БГНЕС

Бившата Държавна сигурност има и в момента подобаващо присъствие в още пет висши учебни заведения, установи проверката на комисията по досиетата. Резултатите от нея за УНСС, Техническия университет, НБУ, Националната художествена академия, Националната спортна академия и Университета по хранителни технологии в Пловдив бяха огласени във вторник.

Няма неочаквани неща в проверката. Над трийсет преподаватели на ръководни позиции в шестте учебни заведения са били сътрудници на тайните служби на социалистическа България. Сред тях има един ректор - на едно от най-големите висши учебни заведения у нас - Университета за народно и световно стопанство (УНСС). Не е новина, че ректор проф. Стати Статев е бил сътрудник на ДС. Името му бе огласено при проверката на комисията на ръководните органи на БНБ.

Така УНСС се нарежда до другите две висши учебни заведения у нас, които в момента имат за ректори бивши сътрудници на ДС - Великотърновския университет с ректор Пламен Легкоступ и Университета по библиотекознание и информационни технологии с ректор Стоян Денчев.

Стати Статев е бил нещатен сътрудник на Първо главно управление на ДС.

Другите обявени с принадлежност към Държавна сигурност в УНСС са Атанас Казаков, Бистра Боева, Васил Златев, Пенчо Иванов и Христо Първанов.

В Новия български университет (НБУ) комисията по досиетата е проверила 57 души, като е намерила данни за принадлежност към ДС на Атанас Близнаков, Екатерина Христова, Иван Маразов, Радослав Цончев, Рангел Гюров, Толя Стоицова.

В Техническия университет за проверени 221 души. Установени са "агентурни" данни за Борис Туджаров, Борислав Панков, Владимир Пулков, Георги Стоянов, Георги Попов, Емил Манолов, Емил Гарипов, Иван Момчев, Костадин Илиев, Марин Ненчев, Марин Христов, Никола Калоянов, Румен Пранчов, Тодор Нешков.

В Националната спортна академия "Васил Левски" са проверени са 45 лица, като са установени данни за Владимир Боянов, Иван Ачкаканов и Пенчо Гешев.

В Университета по хранителни технологии в Пловдив са проверени са 42 лица. Установени са данни за Венцислав Ненов, Веселина Терзиева, Иван Мургов.

В Националната художествена академия проверените са 48 лица, като са открити достатъчно данни за принадлежност към ДС на Греди Асса, Ивайло Мирчев, Чавдар Попов, Тома Върбанов.

Ако за Греди Асса се знаеше от друга проверка на комисията по досиетата, че е бил сътрудник на ДС, то известна изненада поднася принадлежността на художниците Тома Върбанов и Ивайло Мирчев, син на големия художник Никола Мирчев, както и на изкуствоведа Чавдар Попов.

И четиримата "осветени" са били нещатни сътрудници на ДС. Досиетата на Асса, Мирчев и Попов са били унищожени по време на "голямото прочистване" на архивите през 1990 г. За тях обаче са останали записи в регистрационните дневници и в така наречените "картончета".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?