Бивш съветник на Борис Джонсън го атакува яростно

Доминик Къмингс и Борис Джонсън

Бившата дясна ръка на британския премиер Борис Джонсън - Доминик Къмингс, отправи остри критики срещу него и го обвини в некомпетентност. Той постави дори под съмнение неговата почтеност по няколко наскорошни случая, предаде Франс прес.

В съобщение, качено на интернет сайта му, бившият съветник на Джонсън, архитект на Брекзита, заяви, че е тъжно, че премиерът и неговата канцелария са се отдалечили толкова много от нивото на компетентност и почтеност, които заслужава страната.

Къмингс спомена за планове на Джонсън да финансира ремонтните дейности по апартамента си със суми от частни дарители. Той каза, че е отказал да помогне на Джонсън в тази насока и че му е заявил, че тези негови планове противоречат на етиката и са глупави, а може би и незаконни.

Къмингс освен това заяви, че не е изнасял в медиите есемес кореспонденция, разкриваща привилегирован достъп на индустриалеца Джеймс Дайсън до Джонсън.

Би Би Си неотдавна разкри за размяна на есемеси, в която Дайсън, натрупал богатство в областта на електротехниката, е поискал от Джонсън в началото на пандемията да уреди данъчния статут на служителите, които трябвало да дойдат във Великобритания, за да произвеждат респиратори. Джонсън отвърнал, че ще уреди това на следващия ден и добавил: Имаме нужда от вас. Размяната на съобщения датира от март миналата година.

Къмингс освен това обвини Джонсън, че се опитал да спре вътрешно разследване за изтичане в медиите в края на миналата година на информация за решение на правителството да наложи нова изолация заради коронавируса. Според Къмингс мотивите на Джонсън тогава били, че при разследването щял да бъде обвинен приближен на годеницата му - Кари Саймъндс.

Къмингс допълни, че тогава е казал на Джонсън, че това е една налудничава идея и че това е напълно в противоречие с етиката. Той подчерта, че това е допринесло и за решението му да осъществи плана си да се оттегли от Даунинг стрийт 10. Къмингс напусна канцеларията на премиера през ноември миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа