Бивш съветник на Тръмп е арестуван по руското разследване

Седем обвинения към Роджър Стоун, включително оказване на натиск върху свидетел

Роджър Стоун, сн. ЕПА/БГНЕС

Дългогодишният помощник и бивш съветник по кампанията на Доналд Тръмп Роджър Стоун бе арестуван във Флорида, след като по-рано му бяха повдигнати седем обвинения, съобщи службата на специалния прокурор Робърт Мълър.

Той разследва предполагаемото споразумение между Русия и екипа от предизборната кампанията на Тръмп.

Преди ден той бе обвинен във възпрепятстване на официално съдебно производство, повдигнати са му пет обвинения за неверни твърдения и едно обвинение в оказване на натиск върху свидетел.

В обвинителния документ се разкрива в детайли за разговорите, които Стоун е водил по въпроса с откраднатите имейли от Демократическата партия и публикувани в сайта "Уикилийкс" в седмиците преди републиканецът Тръмп да победи демократката Хилари Клинтън на президентските избори.

Службата на Мълър казва, че тези имейли, принадлежащи на председателя на предизборния щаб на Клинтън, Джон Подеста, са били хакнати от служители на руското разузнаване, съобщи Асошиейтед прес.

В документа се посочва още, че щабът на Тръмп е изпратил високопоставен свой представител да разговаря със Стоун, след като "Уикилийкс" публикува на 22 юли 2016 г. хакнатите имейли от Националния комитет на Демократическата партия и други организации.

Представителят, който не е назован поименно в съдебните документи, е попитал Стоун дали се очаква изтичане на още данни и с каква друга информация разполага "Уикилийкс", с която може да се навреди на кампанията на Клинтън.

В самия текст не се споменава поименно "Уикилийкс", а се говори за "Организация 1", която отговаря на профила на сайта, специализиран в публикуването на секретна и класифицирана информация, предоставена му от анонимни източници, отбеляза Ройтерс.

Повдигането на обвинение бе очаквано. Стоун от месеци казва, че е готов да бъде обвинен, въпреки че отрече да е вършил нещо нередно. Съдебно жури от месеци изслушва свидетели, свързани със Стоун. А комисията по разузнаването към Камарата на представителите реши с гласуване да предаде на Мълър стенограма от дадените от Стоун показания пред нея с цел евентуално повдигане на обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят