Бивш съветник на Тръмп призна за контакт в Русия с висш дипломат

Картър Пейдж

Бившият външнополитически съветник в предизборния екип на Тръмп Картър Пейдж, призна в показания пред конгресна комисия, че е имал контакт с високопоставен руски представител, когато е бил в Русия миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Пейдж, който бе неплатен съветник, се оттегли от предизборния екип преди Тръмп да спечели изборите, напомня АП.

Пейдж казал пред комисията по разузнаването към Камарата на представителите в изслушване миналата седмица, че имал кратък разговор с руския заместник-министър на външните работи Аркадий Дворкович, когато ходил в Русия, за да произнесе реч. В отговор на настоятелните въпроси какъв точно е бил този контакт - който той няколко пъти е отричал в миналото - бившият съветник казал, че си поговорил в Новия икономически университет в Москва с Дворкович, след като произнесъл там реч през юли 2016 г.

 

"Беше много кратък разговор. Разменихме си любезни шеги. Не мога да си спомня точните си думи, но бяха добри пожелания, и толкова", казал Пейдж в отговор на въпросите, зададени му в комисията.

Изслушването на бившия външнополитически съветник в кампанията на Тръмп бе в хода на разследването на комисията за руска намеса в изборите през 2016 г. и за връзка с кампанията на Тръмп. Пейдж бе заявил пред Асошиейтед прес по-рано, че не се е срещал с Дворкович, но показанията му пред комисията бяха под клетва, отбелязва агенцията.

Пейдж казал пред комисията, която публикува показанията му, че информирал някои от членовете на екипа на Тръмп за пътуването си в Русия, включително тогавашния сенатор Джеф Сешънс, сега министър на правосъдието и главен прокурор, добавя АП.

 

Самият Сешънс ще даде показания идната седмица пред комисията по правосъдието към Камарата на представителите, разследваща руска намеса в изборите в САЩ миналата година, предаде Ройтерс.

Според три източника, запознати с разследването, това ще даде възможност на конгресмените демократи в комисията да разпитат министъра за досегашните му изявления за контактите на членове на предизборния екип на президента Доналд Тръмп с руски представители, посочва Ройтерс.

 

Миналата седмица сенатори демократи поискаха Сешънс да даде показания за тези контакти, след като се появи информация, че в предизборната кампания е имало опити да се уговори среща между републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин. Това според сенаторите демократи е в противоречие с предишни изявления на Сешънс пред Конгреса, добавя Ройтерс.

Опитите да се уговори среща Тръмп - Путин - каквато не се е състояла - са описани в съдебни документи, с които разполага специалният прокурор Робърт Мълър, разследващ ролята на Русия в предизборната кампания миналата година. От тях става ясно, че съветникът на кампанията на Тръмп Джордж Пападопулос казал на 31 март 2016 г., на среща с външнополитически съветници на кампанията, че "има връзки, които може да помогнат да се уреди среща между кандидата Тръмп и президента Путин". На тази среща присъствали и Тръмп, и Сешънс.

Демократите искат да разпитат Сешънс, защото през октомври той е казал пред сенатската комисия по правосъдието, че не е имало контакти между членове на екипа на Тръмп и посредници на руското правителство или поне той не знае да е имало такива контакти, добавя Ройтерс.

Изслушването на Сешънс засега е насрочено за 14 ноември.

Споделяне

Още от Свят