Бивш съветник на Тръмп признава за лобиране в услуга на Турция

Майкъл Флин, ЕПА/БГНЕС
Майкъл Флин, бившият съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, се е регистрирал като чуждестранен агент в правосъдното министерство във връзка с лобистки дейности на стойност 530 хиляди долара, които може да са били в услуга на турското правителство, съобщи Асошиейтед прес.
 
Флин, който бе принуден да подаде оставка като съветник на Тръмп миналия месец, е внесъл чрез адвоката си в отдела за регистрация на чуждестранните агенти към министерството на правосъдието документи, че доброволно се регистрира за лобиране, което "би могло да се изтълкува като принципно облагодетелстващо Република Турция".
 
Съгласно Закона за регистрация на чуждестранните агенти гражданите на САЩ, които лобират в полза на чуждо правителство или политически формации, трябва да разкрият дейностите си пред правосъдното министерство. 
 
Адвокатът на Флин не отговори на въпроси за това дали министерството на правосъдието на САЩ или ФБР са се свързали с Флин относно лобистките му дейности.
 
Консултантската фирма на Флин - Флин интел груп (Flynn Intel Group), разкри по-рано пред Конгреса, че е работела за Иново БВ (Inovo BV), базирана в Холандия компания, собственост на турски бизнесмен. Нито Флин, нито неговата компания обаче преди това са внасяли доклад в правосъдното министерство, което изисква по-голяма прозрачност за работа, облагодетелстваща чужди правителства и политически интереси.
 
Майкъл Флин бе принуден да подаде оставка заради разкрития за негови срещи с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, на които той е обсъждал американските санкции срещу Русия. 
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?