Бивш съветник на Тръмп се е срещнал с агент на руското разузнаване

Доналд Тръмп
Външнополитически съветник в предизборния екип на Доналд Тръмп се е срещнал с агент на руското разузнаване през 2013 г. и му е дал документи за енергийната индустрия, се казва в съдебни документи, цитирани от Асошиейтед прес.
 
Руснакът Виктор Подобни е един от трима обвиняеми по дело срещу руска шпионска група. Според съдебните документи Подобни се опитал да вербува Картър Пейдж, който по онова време е бил енергиен консултант в Ню Йорк. 
 
Пейдж за кратко бе външнополитически съветник в предизборния екип на Тръмп, но напуска екипа преди изборити. Белият дом заяви, че президентът на САЩ не поддържа отношения с него. Пейдж е един от сътрудниците на Тръмп, които са обект на разследване от ФБР и комисии на Конгреса, които проверяват твърдения за руска намеса в изборите от 2016 г. и възможни връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия.
 
Снощи Пейдж призна в изявление, че е "споделил основна нематериална информация и публично достъпни научни документи" с Подобни. Той определи информацията като "нищо повече от няколко откъса от доста по-подробните лекции", които е изнесъл в Нюйоркския университет през 2013 г.
 
В съдебните документи има и препис от разговор на Подобни с друг обвиняем по делото, Игор Споришев.
 
"Харесва ми, че приема всичко. Засега ентусиазмът му ми върши работа. Освен това съм обещал много", казва Подобни.
Споделяне

Още от Свят