Бивш съветник на Тръмп се е срещнал с агент на руското разузнаване

Доналд Тръмп
Външнополитически съветник в предизборния екип на Доналд Тръмп се е срещнал с агент на руското разузнаване през 2013 г. и му е дал документи за енергийната индустрия, се казва в съдебни документи, цитирани от Асошиейтед прес.
 
Руснакът Виктор Подобни е един от трима обвиняеми по дело срещу руска шпионска група. Според съдебните документи Подобни се опитал да вербува Картър Пейдж, който по онова време е бил енергиен консултант в Ню Йорк. 
 
Пейдж за кратко бе външнополитически съветник в предизборния екип на Тръмп, но напуска екипа преди изборити. Белият дом заяви, че президентът на САЩ не поддържа отношения с него. Пейдж е един от сътрудниците на Тръмп, които са обект на разследване от ФБР и комисии на Конгреса, които проверяват твърдения за руска намеса в изборите от 2016 г. и възможни връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия.
 
Снощи Пейдж призна в изявление, че е "споделил основна нематериална информация и публично достъпни научни документи" с Подобни. Той определи информацията като "нищо повече от няколко откъса от доста по-подробните лекции", които е изнесъл в Нюйоркския университет през 2013 г.
 
В съдебните документи има и препис от разговор на Подобни с друг обвиняем по делото, Игор Споришев.
 
"Харесва ми, че приема всичко. Засега ентусиазмът му ми върши работа. Освен това съм обещал много", казва Подобни.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?