Бивш съветски дисидент осъди "руската експанзия" в Украйна

Сергей Ковальов

Бившият съветски дисидент Сергей Ковальов призова "да се спре руската експанзия" в Украйна и "да се помни Мюнхен", споразумението от 1938 г. с Хитлер. Ковальов отправи призива си в декларация до западния свят и конкретно до депутатите в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), предаде Франс прес.

"Призовавам гражданите от цял свят да окажат натиск на правителствата си да се спре руската експанзия", пише 84-годишният Ковальов, цитиран и от БТА.

"Цивилизованият свят е изправен пред избор, който не може да се избегне. След като Русия откъсна Крим (от Украйна), с всеки изминал ден се засилва нова заплаха - окупирането на областите в Източна Украйна", добавя бившият дисидент, който през 1975 г. бе осъден на 7 години лагер, а след падането на съветския режим бе депутат в руската Държавна дума.

"Преди десет години бях член на ПАСЕ. Призовавам бившите си колеги, когато гласуват резолюция за идващите от днешна Русия опасности, да си спомнят Мюнхен и Ялта, да си спомнят трагичните последици от тези две конференции", пише Сергей Ковальов.

В сряда в ПАСЕ се провеждат дебати за обстановката в Украйна и ще бъде гласувана резолюция. Очаква се да бъде взето решение дали да бъдат лишени от право на глас 18-те руски депутати.

Заради зависимостта на някои европейски страни от руския природен газ европейските правителства са разделени по въпроса как да се реагира на включването на Крим в състава на Русия и на опасността от руска намеса в Източна Украйна.

В декларацията си Ковальов напомня за Мюнхенската конференция от 1938 г., на която Франция и Великобритания де факто приемат анексирането на Судетската област от хитлеристка Германия, и за Ялтенската конференция от 1945 г., на която Западът и Съветският съюз договарят подялбата на Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?