Бивш съветски дисидент осъди "руската експанзия" в Украйна

Сергей Ковальов

Бившият съветски дисидент Сергей Ковальов призова "да се спре руската експанзия" в Украйна и "да се помни Мюнхен", споразумението от 1938 г. с Хитлер. Ковальов отправи призива си в декларация до западния свят и конкретно до депутатите в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), предаде Франс прес.

"Призовавам гражданите от цял свят да окажат натиск на правителствата си да се спре руската експанзия", пише 84-годишният Ковальов, цитиран и от БТА.

"Цивилизованият свят е изправен пред избор, който не може да се избегне. След като Русия откъсна Крим (от Украйна), с всеки изминал ден се засилва нова заплаха - окупирането на областите в Източна Украйна", добавя бившият дисидент, който през 1975 г. бе осъден на 7 години лагер, а след падането на съветския режим бе депутат в руската Държавна дума.

"Преди десет години бях член на ПАСЕ. Призовавам бившите си колеги, когато гласуват резолюция за идващите от днешна Русия опасности, да си спомнят Мюнхен и Ялта, да си спомнят трагичните последици от тези две конференции", пише Сергей Ковальов.

В сряда в ПАСЕ се провеждат дебати за обстановката в Украйна и ще бъде гласувана резолюция. Очаква се да бъде взето решение дали да бъдат лишени от право на глас 18-те руски депутати.

Русия вече даде да се разбере, че няма да приеме никаква санкция от ПАСЕ, без да реагира. ПАСЕ вече лиши Русия от право на глас през 2000 г., когато Владимир Путин започна втората чеченска война.

Заради зависимостта на някои европейски страни от руския природен газ европейските правителства са разделени по въпроса как да се реагира на включването на Крим в състава на Русия и на опасността от руска намеса в Източна Украйна.

В декларацията си Ковальов напомня за Мюнхенската конференция от 1938 г., на която Франция и Великобритания де факто приемат анексирането на Судетската област от хитлеристка Германия, и за Ялтенската конференция от 1945 г., на която Западът и Съветският съюз договарят подялбата на Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят