Назначенията във втория ешелон продължават втори месец:

Бивш секретар на президента Плевнелиев стана зам.-вътрешен министър

Два месеца след встъпването в длъжност правителството продължава с попълването на втория ешелон на властта. В сряда бяха назначени двама заместник вътрешни министри - Васил Маринов и Пламен Ангелов.

Очаквано пък за зам.-председател на ДАНС бе назначен Недялко Недялков, който бе номиниран и за шеф на спецагенцията, но бе предпочетена кандидатурата на началника му и негов приятел Владимир Писанчев.

Васил Маринов е бивш секретар на президента Росен Плевнелиев по отбраната и националната сигурност, но напусна поста по-рано тази година "по лични причини".

По това време от президентството излезе и сегашният вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който бе шеф на политическия кабинет на държавния глава.

От май до юли Васил Маринов е бил директор на териториалната дирекция "Национална сигурност"-София. По-рано е бил задграничен представител на ДАНС в Белгия. От април 2008 г. до септември 2009 година е заемал последователно длъжностите на директор на дирекция "Противодействие на корупцията" и генерален директор на главна дирекция "Икономическа и финансова сигурност“ в ДАНС. Преди това е работил в Национална служба за сигурност.

Вторият зам.-министър на МВР Пламен Ангелов е бил началник отдел "Европейски политики и инициативи“ в дирекция "ЕС и международно сътрудничество“ на МВР. По-рано е бил бил съветник по правосъдие и вътрешни работи в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел и представител на МВР в посолството на България в Лондон.

Бил е и следовател към Столична следствена служба.

Двете назначения идват след поредния кадрови гаф на кабинета Орешарски с назначаването за зам.-вътрешен министър на депутата от БСП Иван Иванов, който се оказа, че е имал стаж в СИК.

Все още обаче няма назначен зам.-министър на правосъдието на мястото на Иван Йорданов, който се отказа от поста, казвайки че не е дал съгласие и иска да си запази досегашната работа на управляващ консулството във Франкфурт на Майн.

В сряда правителството направи още едно назначение - за зам.- председател на ДАНС бе назначен Недялко Недялков.

Недялков бе кандидат за шеф на службата заедно с Владимир Писанчев, който в крайна сметка оглави контраразузнаването и ГДБОП, въпреки че името му бе замесено в скандалната разработка "Галерия".

Недялков е близък до Писанчев и назначението му за заместник - председател се очакваше.

Споделяне

Още от България