Бивш шеф на Авиоотряд 28: Правителственият "Фалкон" може да лети още 100 години

"Обработва се общественото мнение, за да се оправдаят 50-60 млн. долара за нов самолет"

Бивш шеф на Авиоотряд 28: Правителственият "Фалкон" може да лети още 100 години

Правителственият самолет "Фалкон" може да лети още 100 години, ако се поддържа правилно. Това заяви пред бТВ бившият шеф на Авиоотряд 28 Цвятко Луканов. Според него с честото говорене за повреди на машината правителството се опитва да оправдае бъдещи харчове от 50-60 млн. долара за нов самолет.

Преди дни правителството възложи на Авиоотряд 28 да направи проучване за покупка на нов самолет. Това се случи след поредната повреда на "Фалкона" – а. Миналия месец самолетът, с премиера Бойко Борисов на борда, бе приземен ръчно, след като навигационната му система отказа. Тогава началникът на авиоотряда Тодор Коджейков заяви, че трябва да се купи нов.

"Кой каза, че е отказала навигационна система. Никаква навигационна система не е отказала, отказал е един дисплей. Имам чувството, че се обработва общественото мнение, за да се оправдаят тези 50-60 млн. долара, колкото ще струва един нов самолет", заяви Луканов.

Според него липсата на хангар, в който да се държи машината, най-големият проблем. Изграждането на такъв бе посочено и в правителственото решение за проучване на покупка на нов самолет.

"Фалкон"-ът е купен пред 20 години от РВД за 22 млн. долара, обясни Луканов. Според него машината има неограничен технически реусрс при добра поддръжка.

Все още не е ясно колко би струвал нов самолет, заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

"На ръководството на Авиоотряд 28 е възложено да направи проучване и да проведе преговори. Когато те приключат, ще имаме конкретни параметри. За лукс не може да става дума, говорим за малък самолет. Не е заложен като разход все още", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България