Пореден скандал:

Бивш шеф на "Близу" поема "Информационно обслужване", старият директор не пуска поста

Бивш шеф на "Близу" поема "Информационно обслужване", старият директор не пуска поста

Финансовият министър Симеон Дянков иска да смени директора на държавната фирма "Информационно обслужване" Чавдар Тодоров с Александър Колев, който допреди година е бил един от шефовете на телекомуникационния оператор "Близу". Тодоров обаче използва юридически похвати, за да запази високата си заплата. Драмата с началническата смяна се точи вече близо месец, става ясно от документите, публикувани в Търговския регистър.

Чавдар Тодоров и съученикът на финансовия министър Бисер Боев са освободени от тричленния съвет на директорите на 19 декември с решение на общото събрание на акционерите. На тяхно място са избрани Александър Колев и Ваня Големанска с мандат 5 години.

Александър Колев има 12-годишен опит в управлението на ИТ компании.

Ваня Големанска пък е началник на дирекцията за информационни технологии в Комисията за финансов надзор.

Дянков "предаден" от свой

На общото събрание обаче Дянков е бил предаден от собствения си представител Валери Вулев. Той не е подкрепил искането на финансовия министър за разпределяне на 1.5 млн. лв. от резервите на фирмата между акционерите. Парите е трябвало да влязат в държавния бюджет, става ясно от протокола на събранието.

Към 15 часа от Министерството на финансите уточниха, че Дянков е казал на Вулев да гласува "въздържал се" и е изпълнил нарежданията на принципала.  Дневният ред на извънредното общо събрание е посочен от финансовото министерство. Он ведомството на Дянков обясниха, че той е бил остарял и междувременно министър Дянков е променил позицията си за разпределението на 1.5 млн. лв. от резервите на фирмата.

Държавата е собственик на 99.5% от "Информационно обслужване", като принципалът му е Министерството на финансите. Останалите акции са собственост на физически лица, придобити по време на масовата приватизация.

Срещу отнемането на парите от компанията се е обявил изпълнителният директор Чавдар Тодоров. Мотивите му са, че така дружеството ще бъде лишено от оперативен кеш и ще възникне риск за изпълнението на проекти свързани със системата за гражданска регистрация, данъчните и митниците. Според Тодоров дружеството дори може да бъде "изправено пред перспективата да бъде обявено във финансова несъстоятелност", става ясно от протокола на събранието.

Срещу разпределението на 1.5 млн. лв. се е обявила и Елена Цолова, миноритарен акционер в "Информационно обслужване".

Именно Цолова и съпругът ѝ Огнян оспорват взетите решения на общото събрание пред съда. На 22 декември Софийският градски съд спира вписването на промените, взети на общото събрание. Определението не подлежи на обжалване.

По същия начин съдът блокира вписването на промените в Общинска банка, с които Столичната община си върна контрола върху финансовата институция, но след това бързо се поправи.

Засега изпълнителен директор остава Чавдар Тодоров. "Ходя на работа, задължен съм", каза Тодоров пред Mediapool. Той отказа да коментира какви са мотивите на Дянков за смяната му.

Министерството на финансите е поискало провеждане на ново общо събрание на "Информационно обслужване" на 6 февруари с единствена точка смяна на ръководството на дружеството, съобщиха от ведомството на министър Дянков.

Печалбата на държавния мастодонт пада с 84%

Най-вероятно смяната е заради лошите финансови резултати на държавната компания. Те се влошават за втора поредна година въпреки подема в ИТ сектора. С 84% намаля печалбата на "Информационно обслужване на полугодието на 2011 г. спрямо същия период на 2010 г., падайки на скромните 205 хил. лв. За сравнение при управлението на тройната коалиция за първите шест месеца на 2009 г. печалбата ѝ беше 2.2 млн. лв.

От "Информационно обслужване" обясниха по-слабите си финансови резултати с намалелия обем работа и падналите цени в бранша.

Държавната фирма обаче е неизменният победител във почти всички държавни и общински ИТ търгове. "Информационно обслужване" поддържа системите на Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, агенция "Митници", правосъдното министерство, както и националната база с личните данни на гражданите ЕСГРАОН . През последните години е и неизменният преброител на изборните резултати. Внедрява и поддържа програмни продукти в общини, кметства, болници и училища.

В момента работи по проекта за електронното управление на администрацията, както и по два нови проекта за електронна индентификация и електронно призоваване по съдебни дела.

На практика "Информационно обслужване" е най-големият администратор на лични данни в страната според проф. Михаил Константинов. В същото време от частния бизнес обслужва само електроразпределителните дружества – Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ, както и Банка ДСК.

Това е поредния скандал в държавната компания. След идването си на власт през 2009 г. премиерът Бойко Борисов посочи компанията като символ на непрозрачно управление, част от ръководството ѝ нарече "мъжки вещички" и се възмути от високите заплати. Ръководството на компанията беше сменено, включително и бившият съветник на Сергей Станишев Азер Меликов.

През 2010 г. от ръководството си тръгна о.р. генерал Атанас Атанасов, който се обяви против продажбата на имоти от дружеството. Досега обаче нищо не е продадено.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?