Бивш шеф на Държавна сигурност подкрепя Иван Гешев

Димитър Иванов

Бившият началник на Шести отдел на Държавна сигурност проф. Димитър Иванов защити кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Позицията на Иванов е публикувана в сайта "Епицентър" със заглавие "Добри думи за бедния хусар!".

"Високо е и гражданското одобрение към дейността на Иван Гешев, свързана с арестите и завеждането на дела за корупция и незаконно обогатяване на представители на едрия капитал. И това едва ли е случайно - биографията на Иван Гешев в професионален план започва като оперативен работник в МВР, продължава като следовател и прокурор на ниски и средни нива, достигайки до сегашния ръководен пост. Така че той не само познава битката с престъпността на терен – с нейните трудности и тънкости, но е натрупал компетентност и професионален морал", пише проф. Иванов.

Според него дългогодишната работа в системата на Иван Гешев осигурява "приемственост и летящ старт като наследник на друг компетентен главен прокурор – Сотир Цацаров".

"Вярно е, че срещу кандидатурата на Гешев има и опозиция, но тя е малобройна и политически оцветена, тясно свързана с олигархични структури и неправителствени организации, издържани и зависими от чужди спонсори. За Гешев подобна протестърска опозиция отдавна не е проблем, а се оказа професионален и човешки комплимент", коментира проф. Иванов.

Той има "основание за оптимизъм относно бъдещата работа на Иван Гешев като ръководител на държавното обвинение".

"Теорията на лидерството сочи различни типажи лидери. Сред тях има и такъв, който се появява в нужното време и на нужното място – обикновено в кризисен момент. Трябва да вярваме, че Иван Гешев ще е успешен лидер във време, в което имаме тежка криза на доверие в държавността и справедливостта, когато са нужни решителни действия срещу корупцията, беззаконието и престъпността – битова и криминална, а също и срещу опасностите пред националната сигурност. На тези предизвикателства Иван Гешев, изглежда, се готви да отговори с лидерски качества и визия", обяснява проф. Иванов.

Според него Иван Гешев има шанс да бъде не са само "ситуационен", но и "трансформационен лидер в българската правосъдна система". Това може да стане, ако Гешев "формулира и отстоява собствена програма за безпристрастно и категорично противопоставяне срещу корупцията и престъпността".

Споделяне

Още по темата

Още от България