Бивш шеф на ДФЗ с нов пост три дни след оставката

Директорите на дирекции във фонда са се върнали на работа

Бивш шеф на ДФЗ с нов пост три дни след оставката

Всички директори на дирекции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), които бяха излезли в отпуск или по болест, са се върнали на работа с изключение на двама, които са в годишен платен отпуск. Това отговориха от ДФЗ на запитване на Mediapool ден, след като изпълнителният директор на фонда Васил Грудев съобщи, че е заварил шокираща ситуация – от 23-ма началници 20 са били в отпуск или болничен.

Като причина той изтъкна стресът от акцията на прокуратурата в ДФЗ от 16 юли. Тогава първоначално бяха задържани шестима служители на фонда, от които петима получиха обвинения заради неправомерно еврофинансиране на групата "млади фермери" на Миню Стайков.

Сред тях е и бившият заместник-изпълнителен директор на ДФЗ Калоян Костадинов. На 19 юли той подаде оставка от заеманата длъжност. На 22 юли е назначен за началник-отдел "Прилагане на стратегии за водено от общностите местно развитие" към дирекция "Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони", се казва в отговора на ДФЗ.

Като причина за възстановяването му на стара позиция, която е заемал във фонда, е посочено, че в мярката за неотклонение на Калоян Костадинов не е изискано отстраняване от длъжност, нито е определена забрана за заемане на каквато и да е длъжност.

Договарянето на проектите по стратегиите за водено от общностите местно развитие, т.нар. мигове – Местна инициативна група, се забави изключително много, оплакаха се неотдавна бенефициенти.  В същото време те трябва да изпълнят проектите до края на годината, за да не загубят част от парите.

Останалите четирима служители от ДФЗ, които получиха обвинения по аферата "Миню Стайков", са били освободени дисциплинарно от фонда, се казва в отговора до Mediapool.

Това са Гьоксел Кошуджу - началник на отдел в дирекция "Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони", Мели Махмудова - главен експерт в същата дирекция, Марияна Стойчева – главен юрисконсулт в дирекция "Правна". Те заедно с Калоян Костадинов са обвинени в престъпление по служба.

Петият обвиняем е Марио Кръстев, старши експерт в дирекция "Оторизация на средствата по ПМРСР". Той е привлечен под отговорност за участие в престъпната група създадена от Миню Стайков с цел неправомерно получаване на еврофондове.

Споделяне

Още от Бизнес