Бивш шеф на Генщаба в гражданската квота на БСП за изборите

Висшият съвет на БСП утвърди във вторник водачите на листите за националните избори и местата на коалиционните партньори в тях. Говорителят на партията Корнелия Нинова съобщи, че 52 са местата за коалиционните партньори и 30 за гражданската квота. Тя посочи като представители на гражданската квота ген. Михо Михов – бивш шеф на Генералния щаб, после съветник на президента Първанов и сега посланик в Скопие, както и бизнесменът Петър Кънев, който вече изкара един депутатски мандат като "гражданска квота" и сега очаква нов.

Според неофициални информации те ще бъдат издигнати като мажоритарни кандидати – генералът в Плевен,  бизнесменът - в Ямбол.

Засега левицата има яснота около мажоритарните номинации само в няколко района. Сред тях са внучката на бившия "първи" Евгения Живкова (Враца), депутатът Младен Червеняков (Монтана), бившият здравен министър и сегашен депутат Радослав Гайдарски (Видин), председателят на ДАМС Весела Лечева (Перник), бившият зам.-финансов министър и настоящ шеф на директорския борд на "Топлофикация - София" Георги Кадиев в 23-ти столичен МИР, кореспондентът на в. "24 часа" в Шумен Венци Венков (Шумен), депутатът и областен лидер на БСП в Търговище Румен Такоров (Търговище), областният на Разград Наско Анастасов (Разград), бившият космонавт и днешен бизнесмен Георги Иванов в Ловеч.

За Варна се обсъждат кандидатурите на проф. Андрей Пантев и на световния шампион по гимнастика Йордан Йовчев, а за София – на банкера и бивш финансов министър Стоян Александров.

Пленумът на социалистите одобри окончателно водачите на пропорционалните листи в районите, за които до последно нямаше яснота. Както писа Mediapool, министърът на финансите Пламен Орешарски бе преместен от Пловдив в Бургас. Орешарски, който преди 4 години бе представен като "експертно" назначение на ключовия пост министър на финансите, а по-рано бе в ръководството на СДС, ще се кандидатира за пръв път като депутат.

Запитана защо Орешарски е сложен начело в Бургас, Нинова каза, че той "отива на всеки район и няма конкретна причина да е изпратен там".

Освен в 25-ти столичен Многомандатен избирателен район (МИР), Сергей Станишев ще води листата на Коалиция за България във Варна. Досега водач на варненската червена листа бе министърът на икономиката Петър Димитров, който сега е пренасочен в Добрич.

Министърът на културата Стефан Данаилов е определен за водач в Кърджали и в Пловдив-град, депутатът и председател на БСП в София Румен Овчаров - в 23-ти МИР София и в Търговище, а секретарят на ИБ на БСП Кирил Добрев - в София област.

Председателят на парламента Георги Пирински ще води листата в Пазарджик, а председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов - в Перник. Листата в Габрово ще се води от главния редактор на в. "Дума" Ивелин Николов.  Секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев  е пръв в Силистра, колегата му Евгений Узунов - в Ловеч, Димитър Дъбов - в Шумен.

Няма промяна за Видин, където водач отново ще е министърът на вътрешните работи Михаил Миков, в Плевен – бившият вътрешен министър Румен Петков, в Пловдив – област остава министърът на транспорта Петър Мутафчиев, в Сливен - министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Депутатът Георги Божинов ще води във Враца, Мая Манолова - в Кюстендил, Бойко Великов - във Велико Търново, Венелин Узунов - в Разград, Атанас Мерджанов - в Ямбол.

Министърът на здравеопазването Евгений Желев ще е пръв в Стара Загора, а социалният министър Емилия Масларова, която бе водач там, сега е определена за Хасково.

Корнелия Нинова ще води листата в Благоевград на мястото на Любен Корнезов, който ще оглави 24-ти МИР в София. В Монтана пръв ще е лидерът на Лявото крило в БСП Янаки Стоилов, защото, според обясненията на Нинова, в този район имало доста граждани със силна лява ориентация и с по-леви убеждения.

Пръв в Смолян ще Димчо Михалевски – зам.-министър на регионалното развитие; в Русе -вицепремиерът Меглена Плугчиева, която бе отхвърлена за евролистата, но сега заема мястото на външния министър Ивайло Калфин, който бе водач на русенската листа на Коалиция за България през 2005 г.

До края на седмицата ще се проведат областни съвети, които да решат как ще изглежда изцяло червените листи по райони и ще бъдат направени номинации за мажоритарни кандидати.

Корнелия Нинова посочи, че БСП още няма официално решение дали водачите на листите ще бъдат издигани и за мажоритарни кандидати. По думите ѝ рядко и по изключение може да се допусне водачът на листа да бъде и мажоритарен кандидат. "Нали целта с поправките в закона беше да се разшири представителството и мажоритарните кандидати да имат широка гражданска подкрепа", каза Нинова.

На въпрос на Mediapool дали ръководството на БСП е обсъдило и дали приема като пропуск тенденцията арестанти да бъдат издигани за мажоритарни кандидати Нинова отговори, че ще изчакат тези кандидатури да бъдат факт и тогава ще коментира.

Споделяне

Още по темата

Още от ИЗБОРИ 2009