Бивш шеф на "Креди Суис" поема покосената от проблеми "Ю Би ЕС"

Бивш шеф на "Креди Суис" поема покосената от проблеми "Ю Би ЕС"
Швейцарската банка "Ю Би ЕС" (UBS) обяви в четвъртък, че Освалд Грюбел, който осъществи преустройството на отдавнашния ѝ конкурент "Креди Суис" (Credit Suisse), поема поста изпълнителен директор на мястото на подалия оставка Марсел Рохнер.

Смяната става в момент, когато "Ю Би ЕС" се опитва да удържи отлива на клиенти.

"Ю Би ЕС", която претърпя най-големи загуби в сравнение с останалите европейски банки заради кредитната криза и отчете най-голямата загуба в швейцарската история през 2008 г., сега е разследвана от американски власти за данъчни измами – казус, който заплашва законите за банковата сигурност на страната и може да подкопае банковата ѝ индустрия.

Миналата година "Ю Би ЕС" бе принудена да се обърне за помощ към швейцарската държава, след като бе покосена от кризата. Наскоро тя отчете загуби в размер на 19.7 милиарда швейцарски франка (17 млрд долара) за 2008 г., при загуби от 5.2 млрд. франка предишната година.

През 18-те месеца, докато Рохнер бе начело на "Ю Би ЕС", акциите на банката паднаха с 85%, което разгневи инвеститорите. Сега те посрещнат с надежда назначението на Грюбел като знак за връщане на швейцарските традиции в консервативното частно банкиране. Новината за смяната на изпълнителния директор повиши акциите на "Ю Би ЕС" с 9.7 процента при отварянето на търговията в Цюрих.

"Ще направя всичко, което мога, за да върна "Ю Би ЕС" обратно на печеливши и успешни позиции", каза Грюбел в изявление. "Аз съм убеден, че швейцарският финансов център се нуждае от присъствието на повече от една глобална банка", добави той по повод информациите, че "Ю Би ЕС" ще бъде принудена да се слее с "Креди Суис".

"Сега "Ю Би ЕС" е в сходна ситуация с "Креди Суис" преди шест години и надеждата е, че това е човекът, който ще върне "Ю Би ЕС" обратно към живот", заяви Дирк Бекер, банков анализатор от "Кеплер Кепитъл Маркетс" във Франкфурт.

"Ю Би ЕС" изпадна в изключително противоречива ситуация, след като американските власти я притиснаха да разкрие имената на десетки хиляди свои американски клиенти. Това предизвика силни критики в Швейцария поради опасения, че разкриването на имената нарушава законите на страната.

Рохнер беше принуден да напусне поста в резултат на разследването. Грюбел има голяма експертиза в областта на банковия сектор – от 2003 до пролетта на 2007 г. той е бил съизпълнителен директор на "Креди Суис".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?