Бивш шеф на НС отърва затвора с условна присъда и голямо обезщетение

Бивш шеф на НС отърва затвора с условна присъда и голямо обезщетение

Едногодишна условна присъда с три години изпитателен срок получи в петък от Софийския градски съд (СГС) вторият председател на 38-то Народно събрание Борислав Великов (НДСВ) за причинена от него катастрофа на пътя, в която загина един човек. Той ще трябва да плати и 270 000 лева обезщетение на близките на загиналия.

Делото започна и приключи в рамките на едно заседание, а Великов призна всички факти и доказателства по него. Той и адвокатът му Явор Нотев (настоящ депутат от "Атака" – бел. ред.) поискаха да се споразумеят със семейството на загиналия в катастрофата Славчо Тодоров (42 г.), но това не успяха.

Следващият ход, който Великов и защитникът му предприеха, бе да поискат съкратено съдебно следствие. Това гарантира присъда под предвидения минимум и бърз изход на делото, той като отпадна разпитът на свидетелите и приемането на експертизи. Пред съда показания даде само един свидетел – Митко Иванов.

Той разказа, че е бил приятел със Славчо Тодоров от дете и познава отлично съпругата, децата и майка му. Обясни колко голяма мъка след трагедията изживява семейството, което било много добро и сплотено.

Прокуратурата поиска тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок за Великов, а роднините на Тодоров казаха, че искат справедливост.

За справедливост помоли и Великов. Той се разкая, като заяви в съда, че изпитва дълбока болка от инцидента и изразява своите извинения, съболезнования и съчувствие на близките.

През цялото заседание бившият шеф на парламента стоя пред съдията с наведена глава и отговаряше на въпросите кратко и тихо.

След приключването на съдебното следствие съдът размишлява четиридесет и пет минути. Справедливостта, за която и двете страни помолиха, бе изразена в споменатата вече присъда. От поисканите 400 000 лева обезщетение роднините ще получат със 130 000 лева по-малко. Така съпругата на Славчо Тодоров и синовете му получават по 70 000 лева, а майка му 60 000 лева.

Съдът освен това забрани на Великов да управлява автомобил за срок от две години.

Той причини катастрофата на 12 декември 2009 г. на права отсечка между столичните квартали "Илиянци" и "Требич". Тогава бившият депутат се удари челно с управлявания от него автомобил ауди А6 в насрещно движещ се москвич, управляван от Славчо Тодоров, който загина на място.

"Наистина съм разстроен през цялото това време. Присъдата е такава, каквато съдът е преценил. Човек трябва да има малко доблест и когато има такъв трагичен инцидент, трябва да си понесе наказанието. В този смисъл няма какво да направя. Мисля, че присъдата беше справедлива", коментира Великов наказанието си.

Той добави, че още през януари тази година е направил опит да предложи помощта си на близките на Тодоров, но те са отказали, а той не е искал и да се натрапва, "за да не излезе, че е искал да си купи тяхното благоволение”. Великов каза, че е готов да помогне с каквото може на семейството.

Той от шест месеца не е сядал зад волана и допълни, че е шофьор от 45 години. "Винаги съм мислил, че съм добър шофьор, по-скоро това е важело за миналото, не за сега. Помръкнал е един човешки живот, каквото и да кажа, нищо не ме оправдава”, допълни той. Великов каза още, че в деня на катастрофата вероятно му е прилошало и няма никакви спомени от нея. "Цял живот, както за мен, така и за тези хора, това ще остане една голяма болка. На никого не го пожелавам”, каза още Великов.
Роднините на Славчо Тодоров отказаха коментар.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?