Бивш шеф на онкодиспансера в Пловдив отива на съд заради скъпа техника

Красимир Вальов, сн. "Господари на ефира"

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда делото срещу бившия шеф на пловдивския онкодиспансер Красимир Вальов. Той е обвинен за безстопанственост в особено големи размери.

Причината е, че през август 2016 г. е купил компютърен томограф за 898 000 лева. Интересното в случая е, че техниката е купена след проведен търг по Закона за обществените поръчки, а прогнозната стойност на машината е била 950 000 лв. Прокуратурата обаче е открила, че фирмата, доставила техниката, е купила томографа за близо 493 000 лв и го е продала на болницата почти двойно по-скъпо.

Шефът на онкодиспансера е обвинен за това, че не е провел пазарни консултации преди да купи техниката и не е потърсил съвети от независими експерти. Ако бъде признат за виновен, Вальов може да получи наказание "лишаване от свобода" от три до десет години.

Красимир Вальов бе принуден да подаде оставка през ноември 2016 г., след като тя му бе поискана лично от премиера Бойко Борисов. Министър-председателят се намеси в този случай заради разследване на "Господари на ефира", което доведе до сериозни съмнения, че пациенти на онкодиспансера са лекувани неправилно. Предаването изнесе пет случая на пациенти, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които после се
е установило, че е ненужно.

Бойко Борисов заплаши общинските съветници на ГЕРБ в Пловдив, че повече няма да са му съветници, ако не гласуват оставката. Това предизвика неочаквано остра защитна реакция от страна на пловдивския кмет от ГЕРБ Иван Тотев, който заяви, че той и съветниците са подложени на "чудовищен" политически натиск.

Тогавашният здравен министър Петър Москов на свой ред заплаши онкодиспансера, че ако Вальов не подаде оставка, болницата ще остане без договор със здравната каса.

Част от лекарите в онкодиспансера обявиха в разгара на атаката, че срещу лечебното заведение се води целенасочена кампания, която цели дискредитирането му и облагодетелстването на частни болници.

Комплексният онкологичен център в Пловдив стана обект на множество проверки. В болницата започна финансов одит и проверка на инспектората на здравното министерство, което доведе до отнемане правата на патолога д-р Петко Маслев. Сега Красимир Вальов е предаден на съд.

Споделяне

Още от България