Бивш шеф на полицейско управление оглавява разузнаването

Бившият шеф на полицейското управление във Велико Търново ген. Драгомир  Димитров ще стане шеф на Националната разузнавателна служба (НРС). 

Според в. "24 часа" 52-годишният офицер е кадрови служител на НРС, но през 2002 г. излиза от службата и е назначен за полицейски началник от министър Георги Петканов. По-късно се завръща в разузнаването.

 

Драгомир Димитров ще бъде назначен за зам.-директор на службата, но ще изпълнява длъжността директор. Ще бъде назначен още един нов зам.-директор - Георги Миленов.

 

Предстои да бъдат изготвени устройствени закони за НРС и Националната служба за охрана (НСО), които ще регламентират преминаването на двете служби от президента към изпълнителната власт. 

 

Преди ден правителството предложи да бъдат сменени шефът на НРС Кирчо Киров, както и двамата му заместници - Звездомир Пенков и Людмил Ангелов. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че вече е предложил на Киров да му стане съветник.

 

"Ще ползвам неговите знания, които е натрупал 10 години при разузнаването, и на първо място, трябва да минат няколко години просто да забрави това, което има в главата си. Ако не го вземем и не го оставим на държавна работа, този човек утре би могъл да бъде назначен, взет на работа във всяка частна фирма. И естествено новият му собственик може да му зададе каквито иска въпроси или да му даде каквато иска заплата и да научи всичко, което прави българското разузнаване в момента. И аз искам да ви помоля да се държите сериозно и да спрете да правите проблем от всяко едно такова назначение ", заяви Борисов пред Нова телевизия в четвъртък.

 

Борисов не вижда проблем, че ще назначи Киров в Министерския съвет, въпреки че е бил офицер към Първо главно управление на ДС.

 

"Каква е неговата ръководна роля като съветник? Че ще има канцелария с бюро, ще получава някаква минимална заплата, за да не отиде на работа в частна фирма? Това ли е проблемът?. Аз искам човек да съхраня неговите тайни, които знае до ден-днешен, поне една година-две в държавна работа", посочи Борисов.

 

Той защити и назначаването на бившия шеф на президентския кабинет на Първанов и на Генералния щаб ген. Никола Колев за посланик в Холандия.

 

"Той участва като началник на кабинета. Все едно, когато аз работя сега нещо, да питате Румяна Бъчварова, а не мен, за дадено събитие. Ген. Колев, първо, беше началник на щаба на армията, ключов човек по приемането ни в НАТО, НАТО-овски генерал, изключително добре приет в НАТО-вските държави. Аз не знам защо е обидно да си началник на кабинета, според вас, на президента, който и да е той. И в случая на тази си длъжност той години наред е работил и с всички гости или пътувания на държавния глава, така че има и необходимия опит в дипломацията", заяви Борисов.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?