Бивш шеф на разузнаването: Скандалът "Уотъргейт" е нищо пред скандалите около Тръмп

Ще хвърли ли бомба бившият директор на ФБР Джеймс Коми?

Доналд Тръмп и Джеймс Клапър

Бившият директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заяви, че скандалът "Уотъргейт", свалил през 1974 г. президента Ричард Никсън от власт, е нищо пред аферата за предполагаемата руска намеса във вътрешни работи на САЩ, предаде Франс прес.

Клапър, който е работил в разузнаването при всички американски президенти от Джон Кенеди до Барак Обама, даде изявление в Австралия преди изслушване в Конгреса на САЩ, което крие големи искове за президента Доналд Тръмп.

Бившият шеф на разузнаването обясни, че негов приоритет винаги е била предаността към ръководителя на Белия дом, но за Доналд Тръмп прави изключение.

"Като редови гражданин съм силно обезпокоен от атаките срещу институциите ни едновременно от външен източник - разбирайте Русия - и вътрешен, самия президент", заяви Клапър пред Клуба на печата в Канбера.

Запитан за аферата "Уотъргейт", той отговори: "Според мен Уотъргейт е направо смешен в сравнение с това, пред което сме изправен днес".

Очаква се днес сенатската Комисия по разузнаване да изслуша четирима високопоставени представители, за да направи равносметка на разследването за хакерската кампания и възможно руско влияние върху президентската кампания, както и на най-деликатния въпрос в него - дали тя е била съгласувана акция на приближени на Тръмп и Москва.

Утре сенаторите ще изслушат бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, уволнен без предупреждение от президента на 9 май.

Клапър заяви, че не разбира защо обкръжението на милиардера изглежда е искало да ухажва Москва. "Бих казал, че това е необяснимо. Абсолютно ключово за САЩ и за останалата част от света, за това президентско управление, за републиканците, за демократите е да хвърлим светлина върху този въпрос", каза той.

Коми е призован да каже дали Тръмп му е оказал натиск, за да насочи или да скрие елементи от разследването на ФБР.

Появили се в печата бележки на Коми показват, че президентът е преминал определена граница, като е поискал от него да спре разследването срещу бившия му съветник по националната сигурност Майкъл Флин, което може да се разглежда като опит за възпрепятстване на правосъдието.

"Ще бъде много показателно да чуем едновременно какво казва той, какви въпроси му се задават и на кои няма да даде отговори", отбеляза Клапър.

Бившият шеф на разузнаването разкритикува също "непростимия начин", по който Тръмп е уволнил Коми - "един забележителен служител", демонстрирайки "пълното си презрение към независимостта и самостоятелността на ФБР". "Разтревожен съм от тези атаки срещу институциите ни", добави Клапър.

Предполагаемата руска намеса по време на предизборната кампания беше "небивала по агресивността си. Тяхната главна цел беше да всеят съмнение, недоволство и раздори по отношение на нашата политическа система. И несъмнено успяха - повече, отколкото очакваха", подчерта той.

Ще хвърли ли бомба бившият директор на ФБР Джеймс Коми?

Джеймс Коми, който е висок 2 метра и 3 сантиметра, обикновено привлича вниманието, когато влезе в стаята. Утре, когато бившият директор на ФБР отиде на изслушване в Сената, в него ще бъдат вперени очите на целия свят - от Вашингтон до Москва, пише в сряда агенция ДПА.

Коми ще отговаря на въпроси за служебните си контакти с Доналд Тръмп, месец след като бе уволнен от президента.

Очакваното с голямо нетърпение изслушване на Коми е част от проверката дали Тръмп му е оказал натиск, за да прекрати разследването за бившия му съветник по националната сигурност. Подобно обвинение е равносилно на възпрепятстване на правосъдието и още повече затяга примката около Тръмп на фона на притесненията за връзките на неговия предизборен щаб с Русия.

Тръмп отрича да е искал от Коми да спре разследването срещу Майкъл Флин, един от няколкото съветници, чиито контакти с руски представители събудиха подозрение.

Коми ще се яви утре в 10 часа местно (17 часа българско, бел. ред.) време на публично изслушване пред сенатската комисия по разузнаването за руската намеса в изборите в САЩ, след което ще говори пред сенаторите при закрити врата.

Белият дом можеше да опита да попречи Коми да даде показания, като се позове на специалните привилегии на изпълнителната власт - правен прецедент, благодарение на който президентът може да опази поверителността на разговорите си. Говорителка на Тръмп обаче каза вчера, че президентът няма да се възползва от това правомощие.

"Има установена практика, чрез която президентът може да се позове на това свое право. Въпреки това, за да улесним бързото и щателно разглеждане на фактите от сенатската комисия по разузнаването, президентът Тръмп няма да използва този прерогатив при насроченото изслушване на Джеймс Коми", каза Сара Сандърс.

Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви миналата седмица, че въпросът е в процес на разглеждане.

Членове на комисията искат да накарат Коми да даде обяснения за контактите си с президента.

"Още от "Уотъргейт" знаем правилото, че президент не бива да се намесва в текущо разследване, особено ако са замесени близки до него хора", каза в ефира на телевизия Си Би Ес сенатор Марк Уорнър, най-високопоставеният демократ в комисията. "Би било немислимо, ако президентът действително е направил това, което се говори, ако е поискал от директора на ФБР Коми да се откаже от разследването на генерал Флин".

С предишните си свидетелски показания пред Конгреса Коми хвърли бомба, когато потвърди, че ФБР разследва връзки между кампанията на Тръмп и руското правителство и дали е имало тайни договорки при намесата на Русия в президентските избори през 2016 г.

Въпреки големия интерес обаче Коми може да бъде по-предпазлив утре след назначаването на Робърт Мълър за специален ръководител на разследването.

Въпреки назначаването му в Сената и Камарата на представителите продължават разследванията по темата.

"Нямаме безспорни доказателства, но всяка седмица излизат нови и нови неща. Трябва да прегледаме всичко внимателно, за да разберем за какво става дума", каза Уорнър.

Тръмп неочаквано уволни Коми на 9 май, след което заваляха въпроси във връзка с твърденията, че президентът е оказал натиск върху директора на ФБР да сложи край на разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Флин.

Говори се, че Коми си е водил бележки от разговорите с Тръмп и ги пази, но те не са предадени на комисията, а Мълър трябва да даде разрешение на сенаторите да ги видят.

Коми осъществяваше надзор над федералното разследване на предполагаемите хакерски атаки на Русия срещу американската Демократическа партия и други разузнавателни операции, свързани с изборите, включително за възможни връзки с предизборния щаб на Тръмп.

Президентът заклейми разследването като "лов на вещици", но то хвърля все по-голяма сянка върху Белия дом.

Говори се, че Тръмп е казал на руски представители, че уволнението на Коми е снело от плещите му натиска от разследването на ФБР на предполагаемото руско вмешателство и връзките с неговата собствена предизборна кампания през 2016 г.

Президентът също така каза заплашително в "Туитър", че Коми трябва да се надява да не се появят "записи" от разговорите им.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?