Бивш шеф на RTL ще надзирава Нова телевизия

Бивш шеф на RTL ще надзирава Нова телевизия

"Юнайтед груп" обяви, че е приключила сделката за придобиването на българската "Нова Броудкастинг Груп" и дейността на групата от 10 тв канала, радиа и интернет медии ще се надзирава от бившия изпълнителен директор на RTL Дирк Геркенс, който има над 25 години опит в телевизията. Това съобщиха от компанията, която у нас вече притежава телекома "Виваком".

Тя получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията за "Нова Броудкастинг Груп" и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски в понеделник и вече телевизионната сделка е факт. Цената ѝ не се съобщава. Предишният собственик – "Адванс Медия Груп" на Кирил и Георги Домусчиеви, който се задържа като такъв по-малко от две години, придоби медийната група за 185 млн. евро. Сега се твърди, че цената надхвърля 300 млн. евро, но междувременно "Нова Броудкастинг груп" се разрасна с "Канал 3" (преименуван на на "Нова нюз") и радиостанции и активите са повече.

"С радост посрещаме "Нова" и нейните служители в семейството на "Юнайтед Груп". България е привлекателен пазар за нас и като част от "Юнайтед Груп" "Нова Броудкастинг Груп" ще продължи да надгражда силните си страни", заяви главният изпълнителен директор на новия собственик Виктория Боклаг.

"Между "Нова" и другите наши медийни операции съществува добра съвместимост. Това ни дава възможността да постигнем синергия и да разширим мащаба си, за да увеличим инвестициите си в локално съдържание, което да удовлетвори нашите клиенти", допълва тя, цитирана в съобщението за приключването на сделката.

Медийното подразделение на "Юнайтед Груп" - "Юнайтед Медиа", което е официалният купувач на телевизията, ежегодно произвежда повече от 20 000 часа оригинално съдържание и излъчва повече от 30 канала, които са на разположение за наземни, кабелни, DTH, OTT и IPTV платформи.

Предстои да се види дали и какви реформи ще предприеме новият собственик на "Нова телевизия", която се конкурира с бТВ за лидерството на пазара. Данните на двете пийпълметрични агенции за аудитория и пазарни дялове на двете телевизии се разминават.

Преди дни стана ясно, че управителят на "Нова тв" Ива Стоянова си тръгва заедно с братята Домусчиеви. Предсоти да се види дали някой ще заеме поста ѝ или ръководството на телевизията ще остане само в ръцете на другия управител Николай Андреев, който засега запазва поста си. 

Очаква се скоро да се разбере и дали ще има други размествания сред ръководството на телевизията и в ефира ѝ. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?