Бивш шеф на Сметната палата написа книга за 140-годишнината й

Бившият шеф на Сметната палата Георги Николов (вляво) бе награден с плакет от сегашния Цветан Цветков.

Бившият шеф на Сметната палата доц. Георги Николов написа книга по повод 140-годишнината на одитната институция, която е догодина.

Николов е първият ръководител на палатата след възстановяването ѝ през 1995 г. Създадената след Освобождението Върховна сметна палата на България е осъществявала независим външен контрол на бюджета до нейното закриване в края на 1947 г.

Книгата на Георги Николов е озаглавена "Сметната палата на България - възстановяване и развитие до 2005 г.".

Изданието проследява предисторията на новата българска Сметна палата, нейното трудно възстановяване, институционалното ѝ укрепване и развитие до средата на 2005 г., когато приключва мандатът на първото ръководство на палатата - началото на контролната дейност, първите проверки, конфликтите от някои от тях, взаимоотношенията с Народното събрание, подобряването на нормативната база и др. Преди да оглави палатата, доц. Николов е народен представител в Седмото Велико Народно събрание, в 36-то и 37-то Народно събрание и свидетел на голяма част от посочените в книгата събития или пряк участник в тях.

По решение на Сметната палата за цялостния му принос за изграждането на институцията и за първоначалното укрепване на нейния административен капацитет Георги Николов бе удостоен с почетен плакет на Сметната палата.

Споделяне

Още от Бизнес