Бивш шеф на столичната митница остава в ареста заради 500 кг кокаин

Според МВР дрогата е била предназначена за българския пазар

Снимка: БГНЕС

Специализираният съд остави в ареста Огнян Асенов и Красимир Керемедчийски, бивш шеф на столичната митница, като им наложи мярка "задържане под стража", предаде БГНЕС.

Двамата бяха обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Колумбия към България, който е бил импрегниран в картонени кашони, в които официално внесени в страната лимони и ананаси.

Количеството на заловения миналата седмица кокаин на зеленчуковата борса в Слатина се оказа доста по-сериозно, отколкото първоначално бе съобщено - 500 кг.

Търговски дружества на обвинените са били крайни получатели на контейнерите, натоварени с "кокаиновите" кашони с плодове. Празен кашон с импрегниран кокаин е намерен и иззет от разследващите в багажника на личния автомобил на единия от обвинените.

Володя Йотов, който е адвокат на Огнян Асенов, беше категоричен, че ще обжалват мярката. По думите на защитника клиентът му не познава въобще другия обвинен. "Самата група трябва да се състои поне от трима души, в случая са само двама обвиняеми. Самите обвинения не са подплатени с каквито и да било данни", каза Йотов.

Костадин Костадинов, който защитава Керемедчийски, подчерта, че като адвокат е обвързан с това, че не може да изнася информация, която е свързана с предмета на доказване по делото. "И ние сме поставени като защитници в една изключително неравностойна позиция, защото висши държавни служители до настоящия момент са изнесли информация за някакви килограми, които първо бяха 100, след това днес са станали 500 кг. Това, което аз мога да ви кажа, че няма такива килограми, които да са установени по делото, съответно няма доказателства за наличие на каквато и да било ОПГ, а няма даже и оперативна информация, която да е постъпила, където и да е било преди този момент", заяви адвокатът пред журналистите.

Съдът прецени, че събраните доказателства, макар и в съвсем начална фаза на разследването, сочат за наличие на международен канал за трафик на наркотици. Те дават основание да се предположи, че е налице обосновано предположение обвинените да са извършили престъпленията, за които са обвинени. Съдът прецени също, че те могат да унищожат или да укрият доказателства.

Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

По-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи във Варна, че задържаният кокаин е около 500 килограма. По думите му кашоните са над 6700, а данните на МВР сочат, че от кашон би трябвало да се извлече между 80 и 100 грама наркотик. Пазарната цена е 22 милиона евро на едро, каза още Иванов. Той уточни, че според информацията, с която разполага МВР, наркотикът е с изключително висока чистота, и като бъде премесен и пуснат в дилърската мрежа стойността му става близо 100 милиона лева.

Главният секретар каза, че кашоните са прибрани на сигурно място и се охраняват, а едва в неделя сутринта е приключило разтоварването на плодовете от тях.

Кокаинът е стигнал по море до Европа, а след това по суша до България. Най-вероятно дрогата е била предназначена за българския пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от България