Бивш шеф на ТЕЦ “Марица Изток 2” пак поема поста

Директорът на ТЕЦ “Марица Изток 2” и двама от борда на дружеството са освободени от министъра на икономиката и енергетиката  Румен Овчаров, съобщиха от подопечното му ведомство в  четвъртък.

Причина за решението са сериозно забавените проекти за рехабилитацията на централата, изпълнявани съвместно с японската “Мицуи”. В резултат на закъснението на ремонтите и изграждането на сероочистващите инсталации централата ще загуби повече от 37 млн. лв., стана ясно преди две седмици на заседание на енергийната парламентарна комисия.

Освен това проверка на дейността на топлоцентралата, извършена по  заповед на Овчаров от 30 януари, установила, че има нарушения при възлагането на малки обществени поръчки на обща стойност 7 818 701 лева. По тези нарушения се извършва проверка и от Агенцията за държавна финансова инспекция към Министерство на финансите и от нейните резултати ще стане ясно дали има основание да бъде сезирана прокуратурата.

Освен Димитров освободени са Велизар Пачеджиев и Иван Желязков, на мястото на тримата са назначени съответно Тодор Михайлов, Живко Динчев и Илия Илиев. Останалите двама представители в Съвета на директорите на дружеството Иван Касалов и Борис Пеков остават.

Тодор Михайлов вече е бил изпълнителен директор на ТЕЦ-а в периода 1992-2000 г., като в централата е работил от 1978 г. на различни длъжностни позиции.

Споделяне

Още от Бизнес