Бивш шеф в ЧЕЗ: Нестабилната и политизирана енергетика ни изгони и не привлече голям играч

Държавата не може да спре сделката с "Инерком", смята Петър Баран

Петър Баран

Заради нестабилния и политически натоварен енергиен сектор в България, още през 2013 г. чешката компания ЧЕЗ е решила да се оттегли от пазара, и пак поради тази причина големи играчи от сферата не са участвали в обявената официално в началото на 2017 г. процедура за продажба на активите. Това коментира бившият оперативен директор на "ЧЕЗ България" в периода 20011-2015 г. пред бТВ във вторник.

Според него няма пречки пред финализирането на сделката за бизнеса н ЧЕЗ България и българската държава няма механизми да спре продажбата.

"Познавайки ЧЕЗ АС Прага, мениджмънта и обстоятелствата по сделката, изключвам да не е поискана достатъчно информация за прозрачност на купувача и финансирането. Почти съм сигурен, че колегите в Чехия са си свършили професионално работата", каза Баран. Той не смята, че има нещо съмнително около купувача.

"ЧЕЗ не е виновна, че се появиха такива компании. Сложен е въпросът къде са били големите инвеститори. По принцип енергийният сектор в България е в сложна ситуация", допълни чехът.

Той обясни, че още през 2013 г., когато имаше граждански протести срещу високите сметки за тока, довели до оставката на първото правителство на Бойко Борисов, ЧЕЗ е решила, че стратегически не иска да участва на пазара в България. Още тогава е било решено, че средствата от продажбата на българския бизнес ще се инвестират в други западни държави. Баран даде за пример последвалите вложения на ЧЕЗ в страни като Германия.

Баран припомни за конфликтите на ЧЕЗ с българското правителство, множеството проверки, на които е подлагана компанията. При това положение е много трудно да се прави бизнес, допълни той.

"Енергийната сфера в България има много нестабилни моменти и е чувствителна политически тема. Разбира се, че хората, когато имат да плащат високи сметки за отопление със скъпия ток, това става политическа тема", коментира бившият шеф в ЧЕЗ.

"Винаги имахме разправии с регулатора за цената на тока и не можехме да постигнем необходимата печалба", допълни той.

Относно изненадата на българските политици, че "Инерком" купува активите на ЧЕЗ, Баран каза: "Много ме кефи, че всички политици се учудват коя е Гинка и "Инерком", но всички, които знаят да четат, са имали възможност от самото начало да следят информациите (за сделката). Беше писано за Вълканов, за братя Бобокови, които играха с турците, после - "Бобов дол", румънците, израелците. Предполагам, че тези компании, като са се запознали с документацията (за българските активи), не са предложили търсената от ЧЕЗ цена".

Според него няма как българското правителство да не е знаело как върви сделката, дори и само по информациите от медиите.

Баран призна, че по-скоро е изключение такива големи енергийни инвеститори да продадат активите си на толкова малка фирма, но "ако продавачът иска да продава, а купувачът иска да купи и осигури финансирането, защо не".
Сама Гинка Върбакова, собственик на купувача "Инерком", смята, че има капацитет да управлява голям бизнес то ранга на придобивания. Тя отново посочи, че ще се разчита на сегашния основен мениджмънт.

"По-голямата част от сделката ще се плати с банков кредит със заложени акции на "Инерком" като собственик на придобиваните активи", каза Върбакова пред телевизията. "Електроразпределителната мрежата няма да е залог, по закон нямаме право на това, обясни тя.

Новият собственик на доставчика на ток в Западна България обяви, че "клиентите по никакъв начин няма да усетят смяната.

"Нямам политическа подкрепа и мисля, че това стана ясно, не съм позната на политиците. Не познавам лично Бойко Борисов, той не стои зад нас", декларира Върбакова. Според нея всички кандидати са били поставени на равна основа. От "Енерго-Про", обаче твърдят, че не всички претенденти са имали еднакъв достъп до информация за продавания бизнес.

Споделяне

Още от Бизнес