Бивш шеф в ГДБОП ще брани интелектуалната собственост на А1

Снимка: А1

Бившият шеф на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев вече работи за А1. Това съобщиха от компанията в понеделник. Някогашният полицай ще отговоря за защитата на интелектуалната собственост на А1.

Такава мениджърска позиция досега не е имало в телекома. Според съобщението тя "ще даде възможност на Явор Колев да се грижи за защитата на авторските права на телевизионното и музикално съдържание на компанията". "В него се включват и авторските права на спортни организации, които А1 притежава за страната", посочват от А1,

"Той има 25-годишен опит в противодействието на организираната и високотехнологичната престъпност и е създател на структурите за противодействие на кибeрпрестъпността в България, като близо 15 години е техен ръководител в МВР и ДАНС", пишат от компанията.

Колев изненадващо напусна МВР през юли. Това се случи малко след като с поста си се раздели бившият шеф на антимафиотите Ивайло Спиридонов. Той пък си тръгна от МВР след ареста по подозрение в подкуп на началника на отдел "Наркотици" Цветан Панков и полицая Кирил Ванков.

Като високопоставен служител от ГДБОП Колев участваше и в Държавната комисия по хазарта, където започнаха промени след като прокуратурата повдигна обвинения на бизнесмена Васил Божков. Пред бТВ Колев обясни, че напускането му нямало нищо общо с комисията.

"Напускането ми не е свързано с Комисията по хазарта, няма натиск от когото и да било за акта, който съм предприел. Участието ми в Комисията по хазарта беше в рамките на 2012 г. до 2019 г. Не бих могъл да коментирам работата ми там, тъй като има образувано следствено дело, аз съм разпитван като свидетел. Не мога да коментирам дали е имало влияние на Васил Божков в комисията, защото не съм установявал такова влияние", каза той.

Като началник в ГДБОП Колев ръководеше шумни акции. Една от тях бе срещу сайта "Читанка" през 2010 г., когато бяха иззети сървърите. Впоследствие държавата бе осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради тази операция.

Освен позициите му в ГДБОП и комисията по хазарта Колев бе национален координатор по киберсигурност към министерския съвет и ръководеше националната контактна точка за високотехнологични престъпления към Съвета на Европа, както и единната точка за контакт на българските правоохранителни органи с най-популярните социални мрежи, посочват още от А1. Изпълнителният директор на компанията Александър Димитров посочва, че в последните години те са се траснформирали от посредник, осигуряващ преносната мрежа в медийна компания, която предлага "ексклузивно съдържане и телевизионни услуги".

"Ние трябва да се грижим за нашето съдържание и да следим за неговото законно разпространение. Радвам се, че Явор Колев прие да поеме тази роля в А1. Той е международен експерт по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността, с доказан опит в сферата на защитата на авторските права в телекомуникациите и софтуерното пиратство", заяви той.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?