Бивш шеф в КТБ купи на безценица Царските конюшни на пъпа на София

Държавата е продала дяла си в сградата за 658 870 лева

Бивш шеф в КТБ купи на безценица Царските конюшни на пъпа на София

Областният управител на София Веселин Пенев (излъчен от партията на Корман Исмаилов НПСД – б.р.) е продал историческата сграда на Царските конюшни за 658 870 лева преди два месеца, съобщи в четвъртък лидерът на БСП Корнелия Нинова. Имотът е 7.5 дка, а купувач е фирмата "Евротрансбилд" ЕООД с управител Янко Иванов. Той е бивш председател на Управителния съвет на КТБ.

Корнелия Нинова изчисли, че цената на сделката е по 90 лева на квадратен метър за сграда, която се намира на 100 метра от Народното събрание. "Това е цената на едни маратонки", допълни Нинова.

Царските конюшни се намират на булевардите " Васил Левски" и "Княз Александър Дондуков-Корсаков" в София. Кръстовището е на около 50 метра от паметника на Васил Левски в самия център на града. Комплексът е използван за гараж от царското семейство и преди години е бил паметник на културата, но е отпаднал от списъка.

Сделката е оформена като прекратяване на съсобственост между държавата и фирмата на Янко Иванов. Фирмата е била съсобственик на около 16% от имота. Тази собственост е придобита чрез заменка през през 2005 година. Янко Иванов е станал съсобственик в сградата чрез другата си фирма Дивисима" ООД, която е дала на държавата имот на бул. "Драган Цанков" 35 (срещу КАТ), в която сега се помещава Комисията за защита от дискриминация.

Бившият областен управител Росен Малинов обясни пред Mediapool, че е чувал за извършени оценки преди 6-7 години, когато имотът е бил оценен за 5.6 млн. евро. Той обясни, че преди две години е отказал извършването на сделката с аргумент, че тя е неизгодна за държавата.

Предисторията на сделката

Росен Малинов разказа и предисторията на сделката. През 2003 година първо областният управител на София Росен Владимиров (ДПС) прави сделка с фирмата "Гондол" на известния ливански бизнесмен Газуан Шараф за въпросните 16% от имота. В последните дни на кабинета "Сакскобургготски" се прави още една сделка за същия дял в царските конюшни, но с фирмата на Янко Иванов "Дивисима". След това между двете фирми започва дело за собствеността върху имота, в което е въвлечена и държавата.

Сегашната сделка с Янко Иванов е извършена, въпреки че делото още не е приключено, обясни Росен Малинов. Не е ясно как е възможно държавата да сключи сделка с фирмата, която още не е сигурна в своята съсобственост в имота.

Малинов обясни, че точно преди да се извърши сегашната сделка, Агенцията по кадастъра е разделила имота на три части. Според бившия областен управител целта е била да бъде заобиколен Министерския съвет. По закон всички сделки с държавна собственост на стойност над 500 000 лева се сключват от МС. Разделянето на имота на три части прави възможно за областния управител Веселин Пенев да сключи сам сделката.

Преди това регионалното министерство е препоръчало на Пенев да не прекратява съсобствеността. Земеделското министерство (което е наемател) и експерти в самата областна управа също са били против, казва Малинов.

Сигнал до прокуратурата

БСП обяви, че ще внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за предприемане на действия за обявяване на сделката за нищожна.

"Никой областен управител не би посмял да направи тази сделка, ако няма политически гръб и върху него не е оказван натиск да я извърши. Веселин Пенев е заместник-председател на НПСД и член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок. Имотополучателят Янко Иванов има много сериозни неформални връзки с варненското ДСБ", каза Малинов пред Mediapool.

Той припомня, че по конституцията областният управител реализира политиката на правителството в областта, която пряко ангажира отговорността на премиера и коалиционните му партньори.

"Този грабеж е бил възможен само при това реформаторско мнозинство, само при това правителство. Най-големите въпроси са към премиера Борисов - знаел ли е за тази сделка и стои ли зад нея", коментира преди това депутатът от БСП Жельо Бойчев. Той навярно забравя, че в последните дни на правителството на тройната коалиция областният управител на Варна Христо Контров направи сделката за над 100 дка във варненската Морска градина.

Веселин Пенев: Всичко е точно

"Няма абсолютно нищо незаконно. Всички процедури са спазени, направени са експертни оценки и всичко, което е било необходимо в такава рутинна процедура", отговори на обвиненията областният управител Веселин Пенев. Той допълни, че ако предизборният инструментариум на Корнелия Нинова е от "подобен несъстоятелен характер", то нищо добро не я чака на изборите.

"Държавата реално няма една стотинка добавена стойност в това, че за толкова продължителен период в буквалния смисъл на думата в центъра на града стои една язва", каза Пенев.

Той изрази съжалението си, че се налага да влиза в разяснения за Царските конюшни, вместо да съобщи добрата новина: след консултации между всички парламентарно представени сили за съставяне на районни избирателни комисии е избегнат варианта в София няма да има служебно назначени.

Още по темата
Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?