Бивш шеф в “Топлофикация – София” недоумява как са правени далаверите в дружеството

Бивш шеф в “Топлофикация – София” недоумява как са правени далаверите в дружеството

Оперативното ръководство на “Топлофикация – София” трябва да бъде питано как са правени нецелесъобразните разходи в дружеството. Това заяви пред агенция “Фокус в понеделник бившият председател на Съвета на директорите му Илко Йоцов. В това ръководство влизат директорите на четирите района на “Топлофикация”, както и финансовият и директорът по материално-техническото снабдяване, каза той.

Съветът на директорите на “Топлофикация - София” ясно се разграничи от нецелесъобразните разходи, които са направени в дружеството, каза още Йоцов. Според него без санкции на съвета са правени нецелесъобразни разходи и сделки, свързани с покупка на арматура, котелно и мазутно гориво, както и са доставени прословутите предмети “за разкош и релакс лично за изпълнителния директор Валентин Димитров.

Бившият шеф на столичното топлофикационно дружество, което има натрупани 160 млн. лв. дългове, бе арестуван миналата седмица, а в петък съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

След ареста на Димитров започна да излиза информация за гигантските суми, натрупани в лични негови задгранични схеми. Прокуратурата съобщи за 1,64 млн. евро в сметка на Димитров в австрийска банка. Сигналът е бил подаден от австрийските служби след като по сметката дълго време не е имало движение. След това бе съобщено, че вероятно Димитров има сметки и в Швейцария. Такива има и на името на 82-годишната му майка.

Разследващите предполагат, че само в личните сметки на Димитров и негови близки има около 10 млн. евро. Това обяснява и неприкрито разкошния начин на живот на директора на “Топлофикация”, услужливо отразяван от светските хроникьори на фона на сметките за парно, които голяма част от столичани не могат да си плащат.

На въпроса как е било възможно да се осъществяват нереални сделки от името на “Топлофикация – София” и никой да не реагира на това, Йоцев поясни: “Топлофикация” е разделена на четири района с четирима директори. При необходимост от закупуване на различни материални активи на дружеството, сред които – арматура, котелно гориво и т.н., тези директори представят план-сметка и доклад до финансовия директор на “Топлофикация - София”. В периода, когато аз съм бил председател на Съвета на директорите, това е бил Емил Антонов. След одобрение, правилно би било тази обосновка да се докладва в Съвета на директорите”. Според Йоцов това не е ставало.

“За мен остават отворени въпросите за това – как са били обосновавани нецелесъобразните разходи и как са били одобрявани от финансовия директор или от директора на материално-техническото снабдяване на дружеството. Защото един финансов директор вижда всеки ден цените, и ако е имало завишение на някакви цени на стоки или услуги, купувани без спазване на Закона за обществените поръчки от “Топлофикация - София”, той би трябвало веднага да сезира оперативното ръководство на дружеството и респективно – Съвета на директорите”, каза бившият шеф на директорския съвет.

През седмицата, когато излязоха някои разкрития за личното облагодетелстване на Димитров, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че огромната част от вината за случилото се носи Столичният общински съвет и кметството, които са си траели толкова години за ставащото в топлодружеството. Тогава бившият кмет на София Стефан Софиянски репликира, че Димитров е оглавил “Топлофикация – София” още през 1996 г., когато министър на енергетиката е Румен Овчаров.

В неделя публикации в столичния печат съобщиха, че Валентин Димитров е бил сложил 82-годишната си майка Цеца Димитрова за съдружник във фирма, където другият съдружник е Красимир Георгиев, изпълнителен директор на фирма “Фронтиер”. Дружеството е “Банско пропърти партнърс 2”.

С 45% “Фронтиер” участва в компания “Универсален терминал Бургас” заедно с държавното дружество “Техноекспортстрой”. “Универсален терминал” трябва да осигури средствата, да изгради и управлява входната инфраструктура на двата петролопровода от Бургас до Александруполис и до Вльора.

Това решене е взето от предишното правителство.

Съакционер с 33% във “Фронтиер” е Красимир Георгиев, съдружник с майката на Валентин Димитров в “Банско пропъртис партнърс 2”.

Според осведомени обаче Красимир Георгиев е състудент на Румен Овчаров от следването им в Москва, което обяснява доста силното присъствие на фирмите му в енергетиката.

Пред медии в понеделник Георгиев обясни, бе преди две години Димитров предложил да участват съвместно в проект за изграждането на ваканционни жилища в Банско. Идеята е била инвестиционно изгодна и за тази цел е създадено дружеството “Банско пропърти партнърс 2”, което имало за цел да разработи проекта и да изготви инвестиционна схема за реализирането му, основаваща се на принципа на самофинансирането.

Поради факта, че Димитров по това време е директор на общинско-държавната фирма и не може да участва в “Банско пропърти партнърс 2”, във фирмата като съдружник е записана майката на Димитров - Цеца Димитрова.

Георгиев подчерта, че Валентин Димитров няма никакво отношение към проекта и по никакъв начин не участва във финансирането му.

 
"Дружеството няма реална дейност, а само извършва подготвителна дейност", допълни Георгиев. Той посочи още , че фирма “Фронтиер” не е имала и няма никаква дейност, свързана с “Топлофикация - София” АД.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?