Бивш шотландски премиер смята, че до 2 г. страната му ще гласува за независимост

Бивш шотландски премиер смята, че до 2 г. страната му ще гласува за независимост

Шотландия ще гласува да стане независима държава до две години заради хардлайнерската позиция, заета от британската премиерка Тереза Мей за Брекзита, каза бившият първи шотландски министър Алекс Салмънд, цитиран от Ройтерс.

На референдум през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 процента срещу 45, но сегашната шотландска лидерка Никола Стърджън твърди, че шотландците сега с по-голяма вероятност ще гласуват за независимост, след като на референдума през юни с голямо мнозинство подкрепиха оставане в Европейския съюз, докато Обединеното кралство като цяло гласува за напускане.

Стърджън, която е първи премиер на северната автономна част на Обединеното кралство, представи на Тереза Мей редица предложения, свързани с позицията на Единбург за отношенията с ЕС, включително варианта Шотландия да запази връзките си с единния пазар на ЕС в рамките на Великобритания.

"Ако правителството в Лондон отхвърли компромисния план на Стърджън, мисля, че е много вероятно да има нов референдум за независимост“, каза пред Би Би Си Салмънд, който оглавяваше стремящото се към независимост автономно правителство по време на референдума през 2014 г.

"Смятам, че в този контекст, в рамките на този двегодишен период, привържениците на независимостта този път ще спечелят", добави той.

Споделяне

Още от Европа