Нов рекорд на кабинета "Орешарски":

Бивш сикаджия остана само няколко часа на поста зам.-вътрешен министър

Назначени са нова порция зам.-министри в транспортното, регионалното, финансовото и просветното ведомство

Бивш сикаджия остана само няколко часа на поста зам.-вътрешен министър

Кабинетът "Орешарски" постави нов рекорд, след като зам.-министър се задържа на поста само няколко часа. В сряда правителствената пресслужба съобщи за назначения на няколко нови заместни-министри, извършено от премиера Пламен Орешарски. Сред новоназначените бе и зам.-министърът на вътрешните работи Иван Иванов, койте се оказа рекордьорът на кратко пребиваване във властта.

 

38-годишният депутат от БСП Иван Иванов има магистратура по история от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и по право от Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. В последните шест години е главен юрисконсулт на “Билдинг Строй Експрес” ЕООД. Преди това е ръководил офиса на “Воинтех” ЕООД в Шумен, сочи правителствената биографична справка за Иван Иванов.

 

По данни на вестник “Капитал“ обаче Иванов от 1995 г. е управител на клона на мутренската групировка СИК в Шумен. Това сочи проверка в информационната система ДАКСИ. Той е син на местния бизнесмен Валентин Иванов-Шошо, който също е свързан със силовата групировка.

 

Късно вечерта в сряда БНР съобщи, че вътрешният министър Цветлин Йовчев е поискал от премиера Орешарска да освободи от поста Иванов. Молбата му е била изпълнена веднага.

 

Пред БНР министър Йовчев каза, че кандидатурата на Иванов не му е била представена и той смятал, че Иванов е политическа фигура, която ще помогне за реформата в МВР. Министърът не знаел за миналото на заместника си и че е бил свързан със СИК.

 

От другите назначения на зам.-министри стана ясно, че са определени  дългоочаквани хора за част от втория ешелон в регионалното и транспортното ведомство. Все още обаче не е ясно кой ще поеме енергетиката, както и отговарящи за различни ресори от министерства, където вече има частични назначения на зам.министри.

 

Като зам.-министър на регионалното развитие остава Добромир Симидчиев, който бе назначен от правителството на ГЕРБ през октомври 2011 г. да отговаря за водната реформи и запази поста си при служебния кабинет. Симидчиев е завършил е УНСС със специалност пречистване на питейни и отпадъчни води, проектиране на пречиствателни станции, управление на утайките. Магистър е и по бизнес администрация от Университета на Сиатъл, САЩ.

 

Досегашният зам.-изпълнителен директор на държавната Изпълнителна агенция “Морска администрация“ Петър Киров е назначен за заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Целият му трудов стаж е преминал на различни длъжности в морската администрация, а зам.-шеф е от септември 2008 г.

 

Очаквано бившият кадър на финансовото министерство Людмила Елкова, която преди два месеца напусна Движението “България на гражданите“ на Меглена Кунева, стана втори зам.-министър на финансите. Миналата седмица като заместник на Петър Чобанов бе назначена Людмила Петкова. Ще има и трети зам.-финансов министър.

 

Елкова е магистър е по право от УНСС. От 2000 г. до 2009 г. заема различни длъжности в Министерството на финансите, като последната е директор на дирекция “Данъчна политика”. След това е била консултант по управление на проекти към Българския институт за стандартизация и консултант по проекти на ЕС на свободна практика

 

Атанаска Тенева е назначена за заместник-министър на образованието и науката. Тя е магистър по математика е от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Има докторантура по философия от Руската академия по управление – Москва, и е придобила квалификация за учител по философия от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. В момента е преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Била е народен представител от БСП в 39-ото и 40-ото Народно събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България