Бивш сирийски премиер обяви режима на Асад за изпаднал в колапс

Риад Хиджаб

Бившият премиер на Сирия Риад Хиджаб, който избяга в Йордания преди седмица, обяви, че режимът в страната е в състояние на "морален, финансов и военен" колапс, съобщи ББС във вторник. На специална пресконференция от столицата Аман, той допълни, че силите на президента Башар Асад не контролират близо 30% от територията на Сирия.

В първото си изявление след бягството си Хиджаб призова опозицията извън Сирия да се обедини, а сирийската армия да застане до хората. Той обясни, че по собствена воля се е присъединил към бунтовниците и не е бил изгонен, каквито са твърденията на Асад. Версията на Хиджаб е, че е напуснал правителството, защото вече не е виждал начин да спре насилието.

Междувременно ръководителят на хуманитарните операции на ООН Валери Амос пристигна в Сирия в опит да осигури коридори за доставка на помощ за бедстващите райони в страната.

Във вторник представители на Башар Асад заминаха на посещение в Пекин, където ще обсъдят ситуацията в страната с китайските власти. Говорител на китайското външно министерство обясни, че се обмисля покана и към представителите на опозицията в страната.

Пекин се противопостави на последните предложения за налагане на санкции на Сирия, но подкрепя прекратяването на огъня и мирния диалог между двете воюващите страни.

Преди ден главният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество заяви, че външните министри на страните членки са готови да предложат отстраняването на Сирия от международната организация. Външният министър на Иран Али Акбар Салехи обаче отхвърли подобна възможност с мотива, че Техеран настоява за намиране на други механизми за разрешаването на кризата.

Във вторник САЩ обявиха, че не е на дневен ред обявяването на зона, забранена за полети, над Сирия. Сирийската опозиция отправи настойчиви призиви, че се нуждае от защита срещу засилващите се въздушни удари на бойни самолети на правителствената армия.

В интервю за АП министърът на отбраната Лион Панета каза, че САЩ могат лесно да наложат зона, забранена за полети, над Сирия, но това би изисквало "сериозно, много сериозно политическо решение", каквото не е взето.

"Ние планираме няколко възможни сценария на развитие, и един от тях е въвеждането на зона, забранена за полети. Но в същото време ние сме изтъквали трудностите, които трябва да бъдат преодолени, за да се стигне до такова решение. Доколкото знам, то не е на дневен ред за САЩ", подчерта шефът на Пентагона.

"В момента САЩ са съсредоточили вниманието си върху сигурността на химическото и биологичното оръжие в Сирия и върху предоставянето на невоенна и хуманитарна помощ на сирийските бунтовници", каза още Панета.

През последните седмици сирийската правителствена армия рязко активизира нанасянето на въздушни удари по позиции на сирийските въстаници. Сирийската опозиция вече изрази отчаянието си от решението на САЩ да изключат мерките от военен характер и доставката на оръжие от обхвата на оказваната от тях помощ.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън преди дни обяви, че с Турция са били обсъждани различни мерки, в това число и въвеждането на зона, забранена за полети, над някои райони на Сирия.

За разлика от Либия, където САЩ и НАТО успяха миналата година да наложат забрана за полети на либийската военна авиация, Сирия разполага със сравнително модерна система за противовъздушна отбрана, която е много по-добре развита и ефикасна в сравнение с либийската.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят