Бивш служител на КГБ влезе в ръководството на кипърска банка

Бивш служител на КГБ влезе в ръководството на кипърска банка

Бившият служител на КГБ Владимир Стржалковски бе избран за член Съвета на директорите на Банк ъв Кирпос (Bank of Cyprus), съобщи италианският вестник Giornalettismo.

"Бившият руски шпионин от КГБ Владимир Стржалковски бе избран в Съвета на директорите на голямата кипърска банка Банк ъв Кипрос. В ръководството на кредитната институция, спасена благодарение на парите от европейските страни, има много руснаци", пише в изданието.

"Спасяването на Кипър от банкрут стъпваше на две опорни точки, едната от които беше реструктурирането на хипертрофираната банкова система. Втората по значение банка в страната Лаики (Laiki) беше затворена, а депозитите над 100 хил. евро, които се намираха в Банк ъв Кипрос, бяха замразени и силно орязани. Сумите на вложителите бяха трансформирани в акции в новата Банк ъв Кипрос, поради което в новия кръг акционери силно нарасна броят на руснаците", продължава изданието.

"Сред 16-те члена на новия директорски борд шестима са милиардери от Москва. Между тях е и Владимир Стржалаковски, магнат в добивната промишленост, който неотдавна напусна бранша с обезщетение от 100 млн. евро. Част от тази сума още до краха на банковата система беше преведена в Кипър", пише във вестника.

"В миналото Стржалковски дълго време е работил в секретните служби на СССР - в КГБ, където е служил и руският президент Владимир Путин", твърди авторът на публикацията.

"Кипър се превърна в любим пристан на руските капитали благодарение на историческите връзки на острова с Москва и данъците, които бяха по-ниски и от ирландските - 10%. След спасяването на острова от ЕС данъците бяха вдигнати до ирландското равнище, но очевидно руските милиардери не искат да напускат Кипър. Европейските чиновници не коментират състава на акционерите на Банк ъв Кипрос, като подчертават, че това не е никакъв проблем, щом Кипър изпълнява договореностите, включени в спасителния пакет за острова", завършва изданието.

Споделяне

Още от Бизнес