Бивш служител на Мултигруп проверяван за далавери с горива

В рамките на обявената от ръководството на МВР акция срещу сивия сектор в производството и търговията с петролни продукти, антимафиотите проверяват обстойно производствената и търговската дейност на фирма “Инса ойл”, ръководена от бившия служител на Мултигруп Георги Самуилов, предаде в понеделник Дарик радио.

Акцията на специализираните служби на МВР е със знанието на министъра на финансите Пламен Орешарски и е засекретена по разпореждане на Върховната касационна прокуратура, съобщи в неделя във Варна министърът на вътрешните работи Румен Петков. Операцията е започнала още в средата на миналата седмица, като са били проверени рафинерии, складове за горива и бензиностанции, каза министър Петков, без да уточнява имена на проверявани фирми. Иззети са били документации и проби от горивата, за да се види качеството им.

Румен Петков мотивира действията на служителите от ведомството му с оплакванията на големите дистрибутори на горива, които държали легално едва половината от пазара на горива в страната. Останалата половина се контролирала от играчи, които въртели далавери с нерегламентиран внос на горива. Според сметките на икономическата полиция сивият сектор в петролния бизнес нанасял ущърб на държавата от 300 млн. лв. годишно.

В четвъртък миналата седмица служители на НСБОП са влезли в базите на “Инса ойл” в пловдивското село Белозем, както и в седалището на фирмата в град Раковски, съобщи в петък столичен вестник. Антимафиотите са останали във фирмата 9 часа, като са иззели документацията ѝ. Съобщението за проверката изпревари с денонощие изявленията на министър Петков във Варна за предприетата мащабна и “секретна” акция.   

Официалната дейност на “Инса ойл” е преработка на горива, които се внасят с автоцистерни и влакови цистерни от чужбина. Според започнати обаче капацитетът на рафинерията в с. Белозем е много малък и не отговаря на реалния внос, извършван от фирмата, и по-скоро преработвателната дейност е параван на основната – внос на горива по различни схеми с цел избягване на плащането на мита.

Според информацията на Дарик радио фирмата е произвеждала и разпространявала фалшиво дизелово гориво, като чистата печалба от това е била над 50 млн. лв. годишно.

Собственик на “Инса ойл” е Георги Самуилов, който я управлява в съдружие с жена си Иванка Самуилова.

Самуилов е бивш финансов директор на Мултигруп и заедно със сегашния издател на в. “Земя” и бивш шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов са били в управата на фирмата за дистрибуция на горива “Арес” в Мултигруп. Самият Иванов бе вицепрезидент на Мултигруп в периода на разцвета на групировката. Той я напусна, след като отношенията му с президента на Мултигруп Илия Павлов се влошиха.

От години Самуилов не е свързан с групировката и работи за своя сметка.  

Пред Дарик радио шефът на “Инса ойл” коментира, че ще подаде жалби до министъра на вътрешните работи Румен Петков, до военната прокуратура и до Европейският парламент заради действията на НСБОП срещу фирмата му. Той допълни, че акцията на антимафиотите срещу компанията му е в резултат от поръчка на конкуренти.

“Това е тенденциозна акция на НСБОП, която се опитва да ме измести от пазара и според мен, това е чисто поръчкова история”, каза пред радиото Самуилов, като в едно е прав – конкуренцията в бизнеса с горива е много голяма и случайни играчи в нея няма..

Анализатори свързват акцията срещу сивия сектор в петролния бизнес с посещението на министъра на вътрешните работи Румен Петков, на правосъдието Георги Петканов и на главния прокурор Борис Велчев в Брюксел миналата седмица. От Европейската комисия тогава са препоръчали на тримата да се предприемат реални и спешни мерки в България срещу корупцията и организираната престъпност. Акции срещу сивия сектор в бизнеса с горива могат да донесат бързи публични дивиденти на властта, но от тях няма да има особен резултат, защото контрабандата на горива се извършва от големи играчи и се ползва със сериозни протекции.

Ударът срещу бивш човек на Мултигруп може да се разглежда и като резултат от разпри за влияние вътре в БСП. Счита се, че вътрешният министър Румен Петков е близък до т. нар. “Генералско движение” в червената партия, което е изградено от фигури, гравитиращи около бившето Първо главно управление на Държавна сигурност. Друг кръг в БСП е все още близък до Шесто управление на ДС, към което принадлежаха водещи фигури от Мултигруп. С удара срещу Самуилов и заплахата от прокурорска проверка над античната колекция на Димитър Иванов, се нанася удар по бившите “шестаци”.         

Споделяне

Още по темата

Още от България