Бивш собственик на МТел нелегално финансирал изборната кампания на Ариел Шарон

Австрийският милиардер Мартин Шлаф, който за кратко бе един от собствениците на българския мобилен оператор "Мобилтел", е финансирал нелегално през 1999 г. предизборната кампания на израелския министър-председател Ариел Шарон, съобщи БГНЕС в сряда, като се позова на Франс прес.

Полицията разполага с данни, доказващи, че Шарон е приел от Шлаф подкуп в размер на 3 милиона долара, е съобщила частната израелска телевизия “Канал 10”. Информацията ѝ е била потвърдена от говорителя на израелската полиция Мики Розенфелд, който е казал пред Франс прес, че доказателствата били събрани в края на декември при обиск на полицията в къщата на Мартин Шлаф в Израел.

"На 22 декември следователите извършиха обиск в дома на семейство Шлаф и конфискуваха документи, телефони и компютри. Данните, съдържащи се в компютъра на Шлаф, могат да потвърдят, че сума от 3 милиона долара е била преведена на семейство Шарон", е уточнил говорителят.

По настояване на адвокатите на Шлаф обаче, съдът е забранил на полицията да се запознае със задържаните информационни материали.

По-рано от бюрото на Шарон са отказали коментар на изнесеното от “Канал 10”. Телевизията е показала полицейски документ, който е бил представен пред израелския съд и който съдържа доказателства за даването на подкупа.

В средата на ноември Омри Шарон, синът на Ариел Шарон, се призна за виновен за лъжесвидетелстване, фалшифициране и използване на фалшификати за финансиране на избирателната кампания на баща си. През 1999 г. Омри Шарон събра близо милион и половина долара с помощта на фирма, която му служеше за параван, за да финансира кампанията на баща си за първичните избори в партията “Ликуд”.

Във вторник Омри Шарон, който е депутат, обяви, че напуска парламента.

Решението на съда по делото се очаква на 23 януари.

Мартин Шлаф, Йозеф Таус и Херберт Корт закупиха през 2002 г. българския мобилен оператор "Мобилтел" за 840 милиона евро и впоследствие го препродадоха на Телеком Аустрия. През май 2005 г. те се сдобиха и с мажоритарния пакет на сръбския мобилен оператор "Мобтел". Според австрийския вестник "Куриер" сделката е на стойност 400 милиона долара.

Сръбското правителство, което притежава малка част от акциите на "Мобтел", отне лиценза на компанията. "Мобтел" е сключил договор с косовския мобилен оператор "Мобикос", без да информира Белград. Според австрийския "Ди Пресе", Шлаф е на път да закупи акции и на Телеком Аустрия.  Мартин Шлаф е съсобственик на казино в Йерихон. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?