Бивш соцминистър с мрачни прогнози за програма ИСПА

Бивш соцминистър с мрачни прогнози за програма ИСПА

Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта от БСП, част от управлението в периода 2005-2009 г., по време на което ЕС спря стотици милиони финансиране за България, направи в неделя мрачни прогнози за усвояването на средствата по програма ИСПА.

Мутафчиев се притеснява особено за два проекта по предприсъединителната програма, която би трябвало да бъде приключена още по време на правителството, в което той участваше - жп линията "Пловдив - Свиленград" и автомагистрала "Люлин".

Според него по отношение на жп линията вече четири месеца нищо не се прави, а първата част от проекта от Пловдив до Димитровград трябва да бъде завършен до края на тази година. Ако това не стане държавата може да изгуби между 60 млн. и 153 млн. евро.. Каква ще е точната сума зависи от решението на Европейската комисия какво точно от приключената работа ще приеме за изпълнено, каза той.

Нашата позиция е, че трябва да се направи всичко възможно, за да не се загубят тези пари, но така както се работи сега, рисковете са много сериозни, допълни Мутафчиев. По думите му АМ "Люлин", договорът и основното забавяне по която също са от времето на нуговото управление, също няма да бъде завършена в срок.

Депутатът от БСП напомни, че управляващите са заявили, че работата по магистралата трябва да приключи до края  на 2010 г. Съмнявам се, че това ще стане, защото там има да се правят и тунели, посочи бившият министър. Той не се ангажира със суми, които държавата може да изгуби по този проект.
Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?