Бивш сръбски лидер в Хърватия се призна за виновен

Бившият лидер на сърбите в Хърватия Милан Бабич се призна днес за виновен пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

47-годишният Бабич е обвинен за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в хърватския район Краина в началото 90-те години.

След като постигна споразумение с прокуратурата, Бабич е признал вината си по обвинението в преследване на хора от несръбски произход.

В замяна прокуратурата се съгласи да поиска присъда, която да не надвишава 11 години затвор. Прокуратурата е приела също да оттегли другите обвинения във военни престъпления, повдигнати срещу Бабич, уточнява Франс прес.

Съдиите трябва да решат дали ще приемат споразумението.

Хагският трибунал обвини Бабич в престъпления срещу човечеството и военни престъпления през 1991 и 1992 година. Той бе кмет на Книн и "президент" на самопровъзгласилата се Република Сръбска Краина в Хърватия.

Милан Бабич свидетелства на процеса срещу Слободан Милошевич през декември 2002 г. за ролята на бившия югославски президент по време на войната в Хърватия (1991 - 1995 г.).

Разкаяние

В днешното си изявление пред Хагския трибунал Бабич изказа разкаяние за деянията си.

"Аз дойдох пред този трибунал с дълбоко чувство на срам и разкаяние. Аз съм допуснал да участвам в най- лошия вид преследване на хора само защото те бяха хървати, а не сърби", каза Бабич, цитиран от Би Би Си.

Според обвинението сърбите са имали за цел да прочистят една трета от хърватската територия, като изтласкат по - голямата част от хърватското и другото несръбско население.

Беше цитиран и случай, когато сръбските сили са убили 56 цивилни близо до село Бачин.

Днес Бабич каза, че неговите деяния са "болка, с която трябва да живея до края на моя живот".

Аз моля братята хървати да простят на нас, техните братя, сърбите, добави още той.

Бабич призова и останалите сърби да признаят за престъпленията, извършени спрямо съседите им.

Като част от споразумението с прокуратурата Бабич заяви, че е имал ясното създание за извършеното от него и е знаел за силовото изселване на хървати; той каза, че е помагал за разпространението на просръбска пропаганда и че е помагал за доставяне на оръжие сред сръбското население.

Над 78 000 хървати и около 2 000 мюсюлмани са живели в град Краина през 1991 г. Според обвинението срещу Бабич, почти цялото несръбско население е било насилствено изселено, депортирано или избито в рамките на 1 година.

Бабич каза, че знаел, че хора от несръбски произход умират във войната, но не е знаел, че целенасочено са били убивани стотици хора и не е знаел за престъпленията, когато те са били извършвани.

Той заяви, че е невинен по обвиненията в преследване на политическа, расова и религиозна основа, като престъпления срещу човечеството.

Плакати в образа на Караджич разлепени в Баня Лука

Междувременно в Баня Лука бяха разлепени плакати с образа на бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, който е издирван от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, предаде агенция Франс прес.

На плакатите с надписи "Винаги с вас" и "Наблюдавам Ви" има цветна снимка на Караджич в костюм със значка с емблемата на Република Сръбска.

Силите на НАТО за стабилизиране в Босна (ЕСФОР) проведоха преди две седмици неуспешна операция по залавянето на бившия лидер на босненските сърби в Пале, на около 15 километра от Сараево.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?