Бивш студент на Медицинския университет му завеща над 1 млн. долара

Бивш студент на Медицинския университет му завеща над 1 млн. долара

Медицинският университет в София е получил дарение от над 1 млн. долара от свой някогашен студент, който е включил висшето училище в завещанието си. Дарителят д-р Андрей Георгиев е починал през 2014 година и е завещал на МУ 1 037 413 долара.

Всяка година Медицинският университет ще дава 20 000 лева награден фонд за завършилите с пълно отличие студенти. Парите да бъдат разпределени на всички факултети, Филиал – Враца и Медицинския колеж.

Академичният съвет реши още по 1000 лв. да се дават и на студенти, получили награди за научни постижения на високи форуми, проведени в чужбина или отличени от международни организации.

“Щедрият жест е отправен към младите медици на България, избрали да учат в университета, в който и д-р Георгиев получава своята диплома“, заяви ректорът на МУ-София проф. д-р Виктор Златков. “Завещанието не е само парично, а и послание, че само с труд, образование и постоянство може да се успее в живота“, добавя ректорът.

Част от наследството ще бъде разпределено като награден фонд в размер на 180 000 лв. за първите три места в конкурса за идеен проект за новата учебно- административна сграда на Ректората.

Една от аудиториите в нея ще носи името на завещателя д-р Андрей Георгиев. 

Д-р Андрей Георгиев е роден в София през 1921 година. В началото на 50-те години на миналия век той емигрира в САЩ. Постепенно натрупва капитал, голяма част, от който завещава на гимназията в Лом, на общината и на Медицински университет – София.

Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50 - годишен опит. Бил е изключително скромен и през целия си живот е подпомагал млади хора да се обучават и развиват професионално.

Д-р Андрей Георгиев умира на 93 години, на 22 април 2014 година, в дома си в Улимингтън, щата Делауеър.  

Споделяне

Още от Общество

Как да се подходи с новата детска болница?