Бивш таен агент ще контролира милиардите за американската икономика

Президентът на САЩ Барак Обама ще назначи бившия агент от Сикрит сървис Ърл Девани да контролира как се харчат 787-те милиарда долара за стабилизиране на икономиката, съобщиха световните агенции в понеделник.

Девани ще оглави екип от надзорници - Комисия за прозрачност и отчетност на средствата, предвидени от закона за стабилизиране на икономиката, които ще следят как се изразходват държавните пари, за да се гарантира, че те не се разхищават и процесът на стимулиране на икономиката е прозрачен.

Девани е бил главен инспектор в министерството на вътрешните работи и е водил разследвания за няколко скандала за корупция, включително на дейността на бившия лобист Джак Абрамоф, осъден през 2006 г. на 6 години затвор за измами. До 1991 е работил в Сикрит сървис - службата за охрана на най-висшите представители на властта, а след това е ръководил следствения отдел във Федералната агенция за опазване на околната среда.

Координатор на контрола над изразходването на парите за стабилизиране на икономиката ще бъде вицепрезидентът Джоузеф Байдън.

Очаква се Обама да обяви назначението на Девани днес на среща в Белия дом с щатски губернатори.

Споделяне

Още от Свят