Бивш топ мениджър на Microsoft се заема с отглеждане и продажба на марихуана

Джеймън Шайвли

Бившият топ мениджър на корпорацията Microsoft Джеймън Шайвли е решил да се посвети на отглеждане и търговия с марихуана, надявайки се така да придаде легитимност на този бизнес, който дълго време бе извън закона. Това съобщава той пред телевизия KIRO-TV.

През следващата година Шайвли възнамерява да проучва пазара и да изгради система за продажби. Той смята да кръсти бизнеса си на името на своя прадядо Диего Пелисер, който в края на 19-ти век е бил най-крупният местен производител на марихуана. "По време на испанско-американската война той е снабдявал Испанската армада с конопени въжета, направени от дърво марихуана. Образно казано, марихуаната е в кръвта ми", шегува се бизнесменът.

Според него бъдещата продукция на фирмата му няма да е скъпа. Той планира да позиционира произвежданата висококачествена марихуана по същия начин, както скъпия коняк, бренди или цигари: като продукти, потребявани в малки количества от отговорни възрастни хора.

От 6 декември в щата Вашингтон, както и в Колорадо, потреблението на марихуана ще бъде легализирано. Лица над 21 -годишна възраст ще могат да я отглеждат в ограничени количества, да я придобиват или използват. За такава поправка в законодателството гласуваха жителите на тези щати.

Щатът Вашингтон е изчислил, че ще спечели около 2 млрд. долара през следващите пит години само от данъците върху марихуаната.

Шайвли смята, че в крайна сметка и останалите щати ще легализират марихуаната.

"Това е нова индустрия, в началото си, но ще стане голяма индустрия и щатът Вашингтон е пионер в тази област. Това, което Кънектикът направи за бърбъна, Вашингтон може да направи за марихуаната, коментира Шайвли.

Той е работил в Microsoft от август 2003 до юли 2009 г. Заемал е пост мениджър по корпоративна стратегия. Сега е изпълнителен директор на фирмата Findood.com.

Споделяне

Още от Бизнес