Бивш унгарски министър бе осъден за военни престъпления, извършени през 1952 г.

Бела Бишку на съдебния процес

Бивш унгарски министър на вътрешните работи бе осъден на пет и половина години затвор за военни престъпления по време на потушаването на антикомунистическото въстание през 1956 г., предаде БиБиСи.

92-годишният Бела Бишку беше признат за виновен, че е заповядал на силите на реда да открият огън по мирно протестиращи граждани.

В резултат на въстанието бе свалено комунистическото правителство, но последва военна инвазия на съветски войски. През декември 1956 година загинаха 49 души, когато въоръжени отряди откриха безразборно огън по събрали се на мирна демонстрация граждани в Будапеща и Салготарян. Именно за тези случаи е съден Бишку.

Това е първият съдебен процес в Унгария, на който обвиняем е високопоставен служител на бившия режим. Бишку е бил член на временния изпълком, създал отряди за потушаване на въстанието и е единственият жив член на органа от онова време.

Освен това Бишку беше признат за виновен за "отричане на престъпленията, извършени от комунистическия режим", което в Унгария е равносилно на отрицание на Холокоста.

Присъдата не е влязла в сила, защото може да бъде обжалвана от осъдения.

Споделяне

Още от Свят