Бивш управител на "Надин" на съд за укрити 16 млн. лв. данъци

Бивш управител на "Надин" на съд за укрити 16 млн. лв. данъци

Специализираната прокуратура е внесла в съда дело срещу бившия управител на фирмата за изкупуване и рециклиране на цветни метали "Надин Комерс" Радослав Босилков, който е обвинен за укриване на данъци за внушителната сума от 16 милиона лева. Обвиняемите по делото са общо петима души, съобщиха от прокуратурата в понеделник.

Сред другите предадени на съд е Денис Бошнаков, който е управител на "Феросплавен завод". Това е дружество, което част от бившето "Кремиковци". И Босилков, и Бошнаков не са в управлението на посочените фирми от август 2012 г. - малко след шумния им арест. 

Останалите трима обвиняеми са Мариян Комитов, Иван Иванов и Павел Варнаджиев. Последният е брат на купувача на "Кремиковци" Лъчезар Варнаджиев.

Босилков и други трима души бяха арестувани при акция на ГДБОП и НАП на 18 юли 2012 година.

Според прокуратурата престъпната група е действала от януари 2010 година до началото на 2012 година. През тези две години е нанесла на държавата щети в размер на 16.15 милиона лева чрез "добре организирана мрежа от "кухи" дружества от типа "липсващ търговец". Дружествата са контролирани от "Надин комерс" ЕООД, съобщават от държавното обвинение.

От тези "кухи" фирми "Надин Комерс" симулативно е изкупувала с неистински счетоводни документи огромни количества скрап.

По този начин разходите на дружеството са били изкуствено завишавани, печалбата намалявана, с което в крайна сметка е било избягвано плащането на дължимите данъци към държавата.

Разследването е доказало, че въпросните "кухи" фирми, с които "Надин Комерс" е "търгувала", не са имали капацитет за подобни сделки, не са разполагали с лицензирани площадки, голяма част от представляващите ги лица са били неграмотни и не са били в състояние да извършват търговска дейност, съобщават от прокуратурата.

Сделките със скрап от 2003 година са с режим обратно начисляване на ДДС. При този вид облагане с ДДС продавачът на скрап издава фактура без ДДС, а купувачът си самоначислява дължимия ДДС.

Братът на Павел Варнаджиев Лъчезар Варнаджиев придоби активите на комбината "Кремиковци" през 2012 година чрез новорегистрираната си фирма "Елтрейд къмпани" за 316 млн. лв. Сделката беше финансирана с кредит от "Първа инвестиционна банка", а след това в нея се включи и "Надин".  От 2010 г. "Надин" се контролира от основния си кредитор – ПИБ, написа "Капитал" още през 2012 година. Собствеността на фирмите в групата беше сменена покрай ареста на обвинените сега за укриване на данъци. В момента краен официален собственик на групата от компании е дружеството "Никила Дивелопмънтс Лимитид", регистрирано на Вирджинските острови. Представител на офшорната компания е Елена Макламузи. Според разследване на сайта "Бивол" Макламузи е свързана с кипъреца Георгиус Георгиу, който притежава редица дружества, регистрирани в офшорни зони. Общото между тези компании е, че контролираните от тях дружества в България получават кредитиране от Първа инвестиционна банка. Според публикацията тези компании са свързани със собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Споделяне

Още от България