Бивш външен министър и заместникът му с нови обвинения на финала на делото им

Даниел Митов, снимка БГНЕС

Специализираният наказателен съд промени обвиненията срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин в "злоупотреба с доверие" в самия край на воденото срещу тях дело на първа инстанция. Това се случва по искане на прокуратурата заради събрани нови данни по случая, съобщава БТА. Прокурор по делото е известната прокурорка от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, която e автор на обвинителния акт срещу двамата.

Името на Бецова доби скандална известност през 2015 г., когато бившият френски посланик в София Ксавие дьо Кабан публично попита дали тя е "гнила ябълка". Прокурорката нашумя още с проваленото дело срещу Христо Бисеров, както и с отказа ѝ да образува разследване по сигнала на "Протестна мрежа" от 2014 г. срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков.

Досега Даниел Митов беше обвинен в престъпление по служба, а Ангеличин в безстопанственост. Митов отговаря пред съда за сключването на споразумение към договор на Министерството на земеделението и храните (МЗХ) с туроператорска фирма. Компанията се е занимавала с осигуряване на самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на земеделското министерство.

Със споразумението Даниел Митов е задължил външно министерство да преведе близо половин милион лева на фирмата чрез МЗХ за осигуряване на същите услуги, но за своите служители. Проблемът, според прокуратурата, е, че външният министър не е предвидил финансов контрол по изпълнението на споразумението.

Христо Ангеличин е подсъдим, защото не е изпълнил задълженията си да контролира подопечната си дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" във външно министерство. Тази дирекция е изплатила сумата на търговското дружество за ползването на туроператорските услуги. Прокуратурата твърди, че външно министерство не е трябвало да плаща парите, защото фирмата не е спазила ценовото си предложение.

В началото на миналата година прокуратурата повдигна обвинение на Христо Ангеличин и за купуване на телефонни централи за мисиите в чужбина без търг. Разследването срещу него започна след сигнал на бившия външен министър от БСП Кристиян Вигенин. Цената на централите е около 430 000 евро.

Споделяне

Още от България