Бивш вътрешен министър и ексшеф на полицията на Полша арестувани

Доскорошният министър на вътрешните работи на Полша Януш Качмарек и бившият началник на полската полиция Конрад Корнатовски са били арестувани в четвъртък във Варшава, съобщи полската национална телевизия, цитирана от БТА. Няма обаче официално потвърждение на новината.  

Според телевизията Качмарек и Корнатовски са задържани от служители на полското контраразузнаване - Агенцията за вътрешна сигурност. Оттам обаче отказват коментар, отбелязва АП.

Качмарек бе сред най-близкото обкръжение на братя Качински, които управляват Полша. През август премиерът консерватор Ярослав Качински го уволни, а ден след това Корнатовски подаде оставка.

Бившият вътрешен министър представи в Сейма доклад, според който полските спецслужби масово са подслушвали лидери на опозицията и членове на правителството.

Качмарек бе заподозрян, че в началото на юли предупредил лидера на партията "Самоотбрана" Анджей Лепер, тогава вицепремиер, че полската спецсдлужба за борба с корупцията подготвя операция срещу него. Това помогнало на Лепер да се спаси от арест, посочва ИТАР-ТАСС.

Качмарек е задържан за възпрепятстване на правосъдието, съобщи неговият адвокат Войчех Брохвич, цитиран от Франс прес.

Близък навремето до партията "Право и справедливост" на братя Качински, Качмарек днес е в центъра на политическа буря в Полша, наричана вече  от опозицията "полски Уотъргейт", припомня агенцията. Бившият министър обвини премиера и неговия правосъден министър Збигнев Жобро, че са подслушвали по-специално двама вицепремиери - лидери на двете партии, коалиционни партньори на тяхното консервативно движение. Лидерът на популистката "Самоотбрана” Анджей Лепер и ръководителят на ултракатолическата Лига на полските семейства Роман Гертих бяха отстранени от кабинета в средата на август, когато братята Качински решиха да сложат край на коалицията с тях и да организират предсрочни избори наесен, посочва още Франс прес.

Споделяне

Още от Европа