Бивш вътрешен министър иска 10 хил. лв. от "оклеветил" го немски журналист

Бивш вътрешен министър иска 10 хил. лв. от "оклеветил" го немски журналист
В очакване да му бъде повдигнато обвинение за осветяването на секретния сътрудник Алексей Петров, бившият вътрешен министър Румен Петков пусна във вторник съдебна жалба срещу германския журналист-"клеветник" Юрген Рот. Гражданският иск е на стойност 10 000 лева и е за претърпени неимуществени вреди.

В жалбата на Петков се посочва, че в книгата на Юрген Рот "Новите демони”, части от която са публикувани във в. "Дневник", са поместени неверни квалификации и твърдения за него като вътрешен министър.

"За мен, Румен Петков, неверни, унизителни и позорни са обстоятелствата, че съм разпоредил икономическата полиция в Плевен да не се контролират фирмите на Васил Антонов, че съм в близки контакти с известни мафиотски босове – Красимир и Николай Маринови, че съм забранил да се разследва убийството на Людмил Конов и че съм бил финансиран с приходи от нефтопреработвателния завод "Плама" в Плевен", се посочва в жалбата на бившият вътрешен министър.

Той се закани да съди неудобния немски журналист още през април, в разгара на скандалите по върховете на МВР, довели до оставката му от министерския пост.

Петков се почувства оклеветен от мнението на Рот, че София имитира борба с престъпността, а МВР начело с Петков покровителства съмнителни групировки.

Юрген Рот е водещ разследващ журналист в Германия. Всяка поредна негова книга става бързо бестселър в областта на политическия и криминологичен анализ на германското общество и на страните от Централна и Източна Европа.

В отговор на информацията, че Румен Петков ще го съди, Юрген Рот заяви през април, че не е оклеветил българския вътрешен министър. Той посочи, че е цитирал едно подозрение, изразено от бивши полицейски началници в България. "Аз изрично съм се дистанцирал от това подозрение, ясно съм писал, че не мога да го докажа", каза Рот.

Споделяне

Още по темата

Още от България