Бивш вътрешен министър иска 10 хил. лв. от "оклеветил" го немски журналист

Бивш вътрешен министър иска 10 хил. лв. от "оклеветил" го немски журналист
В очакване да му бъде повдигнато обвинение за осветяването на секретния сътрудник Алексей Петров, бившият вътрешен министър Румен Петков пусна във вторник съдебна жалба срещу германския журналист-"клеветник" Юрген Рот. Гражданският иск е на стойност 10 000 лева и е за претърпени неимуществени вреди.

В жалбата на Петков се посочва, че в книгата на Юрген Рот "Новите демони”, части от която са публикувани във в. "Дневник", са поместени неверни квалификации и твърдения за него като вътрешен министър.

"За мен, Румен Петков, неверни, унизителни и позорни са обстоятелствата, че съм разпоредил икономическата полиция в Плевен да не се контролират фирмите на Васил Антонов, че съм в близки контакти с известни мафиотски босове – Красимир и Николай Маринови, че съм забранил да се разследва убийството на Людмил Конов и че съм бил финансиран с приходи от нефтопреработвателния завод "Плама" в Плевен", се посочва в жалбата на бившият вътрешен министър.

Той се закани да съди неудобния немски журналист още през април, в разгара на скандалите по върховете на МВР, довели до оставката му от министерския пост.

Петков се почувства оклеветен от мнението на Рот, че София имитира борба с престъпността, а МВР начело с Петков покровителства съмнителни групировки.

Юрген Рот е водещ разследващ журналист в Германия. Всяка поредна негова книга става бързо бестселър в областта на политическия и криминологичен анализ на германското общество и на страните от Централна и Източна Европа.

В отговор на информацията, че Румен Петков ще го съди, Юрген Рот заяви през април, че не е оклеветил българския вътрешен министър. Той посочи, че е цитирал едно подозрение, изразено от бивши полицейски началници в България. "Аз изрично съм се дистанцирал от това подозрение, ясно съм писал, че не мога да го докажа", каза Рот.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?