Бивш вицеканцлер: Австрия се е запътила към "авторитарна демокрация"

Бившият австрийски вицеканцлер Райнхолд Митерленер

Дясното австрийско правителство покрива всички критерии за популизъм и се отдалечава от отвореното общество. Това заяви днес при представянето на автобиографичната си книга бившият австрийски вицеканцлер Райнхолд Митерленер, предаде ДПА.

"Поели сме по проблематичния път от либерална към авторитарна демокрация", каза Митерленер, който е и бившият лидер на австрийските консерватори.

Това е най-острата и от най-високо ниво критика срещу канцлера Себастиан Курц, отправена от съпартийците му в Австрийската народна партия, откакто той измести от лидерския пост Митерленер и развали центристката коалиция с Австрийската социалдемократическа партия.

Сегашната управляваща коалиция между АНП и крайнодясната Австрийска партия на свободата възприе "нехуманна и цинична" политическа линия към бежанците като например преименуването на центровете за настаняване в "центрове за заминаване" и предлагането на почасова ставка за бежанците от само 1,50 евро.

Правителството е популистко не само защото представя чужденците като врагове, каза Митерленер, но и защото не зачита независимостта на правосъдната система, медиите и парламентарната демокрация.

"Тревожно е, че всички гледат мълчаливо", докато правителството продължава напред по своя път, заяви бившият лидер на австрийските консерватори.

Митерленер предупреди, че силната обществена подкрепа, на която се радва правителството, не е мерило за качеството му. "Иначе щеше да трябва да определяме политиката на г-н Ердоган, г-н Качински, г-н Орбан и г-н Тръмп като отлична, висококачествена работа", каза саркастично той.

Споделяне

Още от Европа