Бивш вицепремиер и нова фигура на балотаж за лидер на испанската Народна партия

Сорая Саенс де Сантамария

Бившият испански вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария и изгряващата фигура Пабло Касадо се класираха на първо и второ място на първия тур от вътрешните избори за нов председател на Народната партия (НП), предаде Франс прес.


Големият губещ е вторият човек в йерархията на консервативната формация - генералният секретар на НП Мария Долорес де Коспедал, бивш министър на отбраната. Тя остана на трето място при гласуването, за участие в което се регистрираха едва 7,6 процента от около 800-те хиляди членове на партията.


Балотажът ще бъде произведен на 20 и 21 юли по време на конгрес на НП.


Тогава ще бъде избран заместникът на Мариано Рахой като председател на доскоро управлявалата в Испания партия. Правителството на Рахой падна на 1 юни, след като получи вот на недоверие от парламента заради грандиозен скандал за корупция, в който бе замесена НП.


Няколко дни по-късно вече бившият испански премиер се оттегли от политиката след 14 години начело на консервативната партия. Рахой не посочи свой наследник.


Самият той бе избран за лидер на НП от бившия испански премиер Хосе Мария Аснар през 2004 г.


Саенс де Сантамария, на 47 години, бе "дясната ръка" на Рахой. 37-годишният Пабло Касадо е заместник-генерален секретар на НП, отговарящ за комуникациите.

Споделяне

Още от Европа