Бивш зам.-министър и участничка в тв шоу ще съветват вицепремиера по еврофондовете

Илияна Цанова, сн. БГНЕС

Вицепремиерът по управлението на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова ще има петима съветници в политическия си кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба в понеделник.

Сред тях са дългогодишни кадри на държавната администрация с опит в работата с еврофондовете като бившия зам.-министър по околната среда от предишния служебен кабинет на Марин Райков и шеф на оперативната екопрограма Малина Крумова, като Марияна Кордова, която е работила в български ведомство по присъединяванеот на България към ЕС и управление на еврофондовете, познатата като пиар на кабинета на Иван Костов Албена Ивайлова, както и по-непознатите Савина Големинова и Васил Величков. Петото назначение на Ива Йорданова, която е била участник в един от тв форматите на "Шоуто на Слави" – "Умна и красива", предизвика вълнение сред жълтите медии, които побързаха да я обявят за "танцьорка на пилон" .

Марияна Кордова е назначена за и.д. началник на кабинета. Тя е възпитаник е на 91 Немска езикова гимназия в София. Магистър по макроикономика и финанси от Университета на Западен Илинойс, САЩ, и магистър по счетоводство и контрол от УНСС. Стипендиант е на по програмите "Фулбрайт", САЩ, и "Чивънинг" на Форийн офис, Великобритания. Има специализация по мениджмънт във Висшата школа по администрация (ENA), Париж. Кариерата ѝ стартира като експерт в ГУ "Външни финанси" на Министерството на финансите. Заемала е различни длъжности в администрацията на Министерския съвет на Република България, които са свързани с процеса по координация на присъединяването на България към ЕС и управление на европейските фондове. От 2008 г. досега е директор на дирекцията в АМС, която отговаря за мониторинга на програмите, финансирани със средства от ЕС. В периода 2010-2012 г. е одитор в Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия в Брюксел.

В политическия кабинет на Цанова Малина Крумова отговаря за оперативните програми "Околна среда", "Регионално развитие", "Транспорт" и Програмата за развитие на селските райони. Тя е завършила Американския университет със специалност политология и международни отношения. Има магистърска степен от съвместна програма на Университета в Болоня и Университета в Сараево по "Демокрация и човешки права в Югоизточна Европа". От 1998 година се занима с управление на проекти и програми. През 2007 г. постъпва в МОСВ като експерт в Управляващия орган на ОПОС, а от 2009 г. е директор на дирекцията и ръководител на оперативната програма. В мандата на служебното правителство на Марин Райков изпълнява длъжността заместник-министър на околната среда и водите.

Гл. ас. д-р Савина Големинова отговаря за правните аспекти, свързани с прилагането на системите за управление и контрол на европейските фондове. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1993 г. досега е преподавател по финансово и данъчно право в Юридическия факултет на СУ, Катедра "Административноправни науки", и в Стопанския факултет на СУ. Има специализации в Т.М.С. Асър Институт, Хага, Холандия, в Международно бюро за данъчна документация - Амстердам (IBFD), в Европейската академия за данъци, икономика и право, Берлин, Германия, и др. Защитила е докторска дисертация на тема "Финансови правни отношения в системата на публичните средства от структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз".

Албена Ивайлова отговаря за връзките с медиите. Завършила е Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ "Св. Климент Охридски" през 1992 г., като последователно е работила като репортер и редактор във вестник "Култура", радио "Витоша" и вестник "Стандарт". Била е директор на новините на Нова телевизия и Канал 3. От 1999 г. до 2001 г. е директор на Дирекция "Информация и връзки с обществеността" на Министерския съвет. От 2002 г. се занимава с корпоративен ПР, като е работила за редица български и чуждестранни компании. Съдружник е във фирма за маркетингови комуникации, от където е в неплатен отпуск за периода на работата ѝ в политическия кабинет.

Ива Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа "Бъркли" в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия "Г. С. Раковски". Работила е в "Хюлет Пакард" и "Пфайзър" като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел "Публична информация" на ООН в Ню Йорк, както и в Световната бизнес коалиция за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Създател е на Клуба на ООН в Бъркли, член е на Младежкия борд на Millennium Promise – организацията на Джефри Сакс за борба с бедността. Печели програмата на Европейската комисия "За повече жени в европейската политика" – 2014 г. До август 2013 г. е била председател на Контролния съвет на ПП "Движение България на гражданите". В политическия кабинет отговаря за работата с Агенцията за българите в чужбина, която е в ресора на вицепремиера.

Васил Величков е завършил Националната природо-математическа гимназия с профил "Математика и информатика", след което учи в УНСС. През 1994 основата първата си ИТ фирма, през 1999 г. е назначен за директор "Информационни технологии" на банка "Хеброс". В периода 2008-2011 г. активно участва в проектите по изграждане и поддръжка на редица ключови електронни регистри – Търговския регистър, Имотния регистър и Кадастралния регистър. През 2009 г. става член на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии с ресор "Стратегически ИКТ политики". Васил Величков е член и на мрежата на българските бизнес-ангели, ментор и член на комисията по селекция на проекти към фонда за ранно рисково инвестиране Eleven, като същевременно активно инвестира и подпомага стартиращи технологични компании, които се стремят към глобалния пазар на иновативни продукти и услуги. Ресорите на Васил Величков в политическия кабинет са свързани с Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН), развитието на електронно управление и стратегията за обществени поръчки.

Споделяне

Още от България