Бивш зам.-министър от скандала с апартаментите: 2400 евро за квадрат е химера

Днес ГЕРБ решават дали Цветан Цветанов да се раздели с постовете си

Красимир Първанов, сн. БГНЕС

Никой не е оказвал натиск на бившия зам.-минситър на енергетиката Красимир Първанов да подаде оставка. Той не се е съветвал с никого, преди да се оттегли от поста. Това заяви Първанов пред бТВ.

Според него за намерението му да подаде оставка не е знаел нито премиерът Бойко Борисов, нито лидерът на НФСБ Валери Симеонов, чиято номинация е той.

Първанов подаде оставка, след като се разбра, че си е купил апартамент на изгодна цена от фирма "Артекс". Той обясни, че това било второто жилище, което купува от дружеството. Затова при преговорите си с тях поискал да му се направи отстъпка. Другият му аргумент бил, че апартаментът е в близост до бул. "Цариградско шосе", където шумът е денонощен.

Закупих го, защото е в близост до жилището, в което живея. Това жилище ще бъде за децата ми, за да живеят до мен. Сега майка ми живее в "Надежда" и знам какво е да отида да я видя – час и половина. Единствената ми идея е била моите деца да бъдат близко до мен”, каза Първанов.

Според него пазарните цени от над 2000 евро на квадратен метър в района са нереални.

"Сумите, които вие споменавате, лично за мен и за много мои приятели, са една химера, няма как в София да се купува жилище за 2400 евро квадрата. Това не е сериозно. Може строителният бизнес да надува цените, но това не е сериозно", заяви Първанов. Той е купил жилището си за 616 евро на квадратен метър.

Първанов не е единственият, който се раздели с поста си заради евтино жилище. Оставки вече подадоха правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

Все още не е ясно дали ще се стигне до оставка и на Цветан Цветанов. Очаква се днес той да се върне от визита в САЩ. Малко след кацането му започва заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ, която трябва да реши дали бившият вътрешен министър ще запази постовете си. Според неофициалната информация един от вариантите е той да напусне парламента, но да запази партийните си постове и да остане начело на предизборния щаб на партията.

Цветанов продължава да пише във фейсбук профила са за визитата в САЩ. Тази сутрин той съобщи, че във Вашингтон се е срещнал с румънския премиер Виорика Дънчила.

"Двамата изразихме задоволство, че поставеното от България начало за утвърждаване на Западните Балкани като приоритет за ЕС е било продължено от австрийското председателството, а в момента намира подкрепа и в румънското председателство. Това само по себе си гарантира приемственост и добра перспектива пред държавите от региона", написа Цветанов.

Споделяне

Още от България