Бивш зам.-шеф на Генералния щаб на съд за взривовете в Челопечене

Полицейска блокада на пътя малко след взривовете

След шест години Софийската военноокръжна прокуратура внесе в съда делото за взривовете в Челопечене.

 

Най-високопоставеният подсъдим е бившият заместник-началник на Генералния щаб генерал-лейтенант Румен Цоков, който по това време отговаряше за ресурсното осигуряване на армията. Наред с него пред съда са изправени бившият ръководител на военното поделение о.р. Майор Мирослав Митов и бившият началника на на щаба на бригада "Логистика" о.р. полковник Димитър Петров. 

 

Разследването на магистратите под пагон не е стигнало до политически лица. Първоначално прокуратура имаше за водеща версия, че инцидентът е причинен от икономически интереси. В последствие тази версия явно е била изоставена и проверката се съсредоточила върху нарушенията при съхранението на боеприпасите. 

 

Тримата са обвинени за неизпълнение на служебните си задължения, от което са настъпили тежки последици. Ако прокуратурата успее да докаже тезата си пред съда, всеки един от тримата би могъл да получи затвор до 8 години.

 

Според държавното обвинение подсъдимите са допуснали значителни количества взривни вещества и боеприпаси да не бъдат унищожени. Прокуратурата твърди, че мунициите не са съхранявани правилно и това е довело до взривовете от 3 юли 2008 година.

"В резултат на неправомерните им действия са последвали поредица от взривове със значителна мощност. Взривовете и разпространението на ударно - въздушните вълни са разрушили поделението и са причинили повреди и разрушения на над 2 200 обекти на територията на гр. София и Столична голяма община", пише в обвинителния акт.

Експертизата е установила, че са нанесени щети в размер на 7.5 милиона лева.

Прокуратурата твърди, че по време на продължилото над 6 години разследване са разпитани над 140 свидетели и са назначени са 12 експертизи. Само експертните проучвания струват 13 000 лева. Обвинителният акт е от 240 страници.

Веднага след инцидента ген.-лейт. Румен Цоков пое отговорност и подаде оставка. Малко след това военната прокуратура повдигна обвинения срещу бившия командир на гръмналото военно поделение майор Мирослав Митов за незаконно изсичане и продажба на дървесина от района на поделението, присвояване на чужди вещи и превишаване на властта с цел имотна облага.

Инцидентът принуди правителството спешно да отпусне 30 млн. лева за унищожаване на на излишните боеприпаси, но проблемът все още не е решен. 

Споделяне

Още по темата

Още от България